Juncker condamnă dur afirmațiile lui Erdogan privind "practicile naziste" ale Germaniei: "Este o rușine"

Juncker condamnă dur afirmațiile lui Erdogan privind "practicile naziste" ale Germaniei: "Este o rușine"

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a condamnat marți în termeni foarte duri declarațiile prin care președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Germania de "practici naziste", transmite AFP.

"Nu pot accepta ca Germania actuală să fie comparată cu Germania nazistă. Este o rușine", a declarat fostul premier luxemburghez, într-un interviu pentru postul de televiziune RTL.

"Sunt surprins de afirmațiile pe care le aud dinspre Turcia. Nu pot accepta ca președintele turc și ministrul său de externe să spună că Germania actuală este mai rea decât Germania nazistă", a afirmat Juncker.

"Părinții și bunicii noștri au trăit ocupația nazistă", a reamintit luxemburghezul, născut după Al Doilea Război Mondial, în 1954.

Afirmațiile lui Juncker au stârnit o reacție puternică din partea ministrului turc al afacerilor europene, Ömer Çelik, care l-a sfătuit "să se rezume la rolul său de președinte al Comisiei".

"Treaba sa nu este să fie purtătorul de cuvânt al guvernului german", a adăugat el pe Twitter, acuzându-l pe Juncker că apelează la "același limbaj ca cel folosit de rasiști împotriva Turciei".

Duminică, președintele turc a acuzat Germania că folosește "practici naziste" după interzicerea la sfârșitul săptămânii trecute de către autorități municipale germane a câtorva mitinguri electorale pentru susținerea unui vot favorabil la referendumul de la 16 aprilie privind extinderea puterilor prezidențiale în Turcia.

Afirmațiile lui Erdogan au stârnit nemulțumire în Germania, cancelarul Angela Merkel cerând Ankarei "să își păstreze capul limpede".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A murit una dintre cele mai frumoase femei ale României, la doar 49 de ani

2 CAZ RAR / Curtea de Apel Cluj dispune confiscarea a aproape 2,7 milioane de lei, reprezentând avere nejustifica…

3 Citiți și voi ce spune omul ăsta!

4 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

5 Călin Georgescu a demisionat din Clubul de la Roma: Nu doresc să mă iudesc