Juncker condamnă dur afirmațiile lui Erdogan privind "practicile naziste" ale Germaniei: "Este o rușine"

Juncker condamnă dur afirmațiile lui Erdogan privind "practicile naziste" ale Germaniei: "Este o rușine"

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a condamnat marți în termeni foarte duri declarațiile prin care președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Germania de "practici naziste", transmite AFP.

"Nu pot accepta ca Germania actuală să fie comparată cu Germania nazistă. Este o rușine", a declarat fostul premier luxemburghez, într-un interviu pentru postul de televiziune RTL.

"Sunt surprins de afirmațiile pe care le aud dinspre Turcia. Nu pot accepta ca președintele turc și ministrul său de externe să spună că Germania actuală este mai rea decât Germania nazistă", a afirmat Juncker.

"Părinții și bunicii noștri au trăit ocupația nazistă", a reamintit luxemburghezul, născut după Al Doilea Război Mondial, în 1954.

Afirmațiile lui Juncker au stârnit o reacție puternică din partea ministrului turc al afacerilor europene, Ömer Çelik, care l-a sfătuit "să se rezume la rolul său de președinte al Comisiei".

"Treaba sa nu este să fie purtătorul de cuvânt al guvernului german", a adăugat el pe Twitter, acuzându-l pe Juncker că apelează la "același limbaj ca cel folosit de rasiști împotriva Turciei".

Duminică, președintele turc a acuzat Germania că folosește "practici naziste" după interzicerea la sfârșitul săptămânii trecute de către autorități municipale germane a câtorva mitinguri electorale pentru susținerea unui vot favorabil la referendumul de la 16 aprilie privind extinderea puterilor prezidențiale în Turcia.

Afirmațiile lui Erdogan au stârnit nemulțumire în Germania, cancelarul Angela Merkel cerând Ankarei "să își păstreze capul limpede" .

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...