Jurnalişti de la Radio Europa Liberă din Azerbaidjan, arestaţi în urma unei percheziţii la sediu

Jurnalişti de la Radio Europa Liberă din Azerbaidjan, arestaţi în urma unei percheziţii la sediu

Peste zece jurnalişti de la Radio Free Europe (Radio Europa Liberă) din Azerbaidjan au fost arestaţi cu scopul de a fi interogaţi de poliţie în weekend, după percheziţionarea, vineri, a sediului acestui post finanţat de către Statele Unite care riscă să fie închis.

Jurnalişti de la Radio Europa Liberă din Azerbaidjan, arestaţi în urma unei percheziţii la sediu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Poliţia a luat cu forţa 12 dintre jurnaliştii noştri pentru a-i interoga", a declarat duminică pentru AFP Kenan Aliyev, directorul Biroului Radio Europa Liberă din Azerbaidjan

Kamran Mahmudov, prezentatorul unei emisiuni zilnice la Radio Azadliq, serviciul azer al Radio Free Europe/Radio Liberty, a fost luat de poliţie duminică dimineaţa "fără să aibă timp să-şi pună măcar pantofii şi haina", anunţă postul într-un comunicat.

Femeia de serviciu de la Birou a fost şi ea arestată pentru a fi interogată de către Departamentul parchetului însărcinat cu infracţiuni penale grave, se arată în comunicat.

Niciunul dintre angajaţii interogaţi ai postului nu a fost însoţit de un avocat, subliniază Europa Liberă.

Unui avocat care reprezintă personalul Radio Azadliq i s-a interzis să-şi apere clienţii, deoarece acesta era necesar să fie interogat la rândul lui, adaugă aceeaşi sursă.

Procurori de la Parchetul General al Azerbaidjanului, însoţiţi de poliţişti înarmaţi, au percheziţionat vineri sediul Radio Azadliq, serviciul azer al Free Europe/Radio Liberty, de unde au confiscat calculatoarele, subliniind că există o decizie a unui tribunal pentru închiderea Biroului, potrivit lui Aliyev.

Departamentul de Stat s-a declarat "profund îngrijorat" de această percheziţie, iar organizaţia Reporters sans frontières (RSF) a catalogat-o drept o "nouă lovitură dată la ceea ce mai rămâne informaţie independentă în ţară".

Consiliul Europei (CoE) a anunţat că va "întreba autorităţile azere care sunt motivele şi justificarea legală a acestei acţiuni".

În prezent aproximativ 15 jurnalişti şi bloggeri se află în spatele gratiilor în Azerbaidjan, inclusiv o jurnalistă de investigaţie de la Radio Azadliq, Khadija Ismayilova, potrivit lui Aliyev.

Radio Azadliq se află în colimatorul parchetului azer în cadrul unei anchete vizând ONG-urile finanţate din străinătate, a precizat el, citându-i pe anchetatori.

În decembrie, Ramiz Mehdiev, şeful administraţiei preşedintelui Ilham Aliev, i-a acuzat de "trădare" pe jurnaliştii postului de radio, numindu-i "a cincea coloană", care lucrează pentru serviciile speciale străine.

O serie de organizaţii finanţate din străinătate au fost supuse, în ultima perioadă, unor percheziţii similare şi au fost închise.

Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului acuză frecvent regimul preşedintelui Aliev că încalcă libertatea de exprimare şi încarcerează opozanţi în această ţară bogată în hidrocarburi situată la malul Mării Caspice.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Alin Stoica, declarații revoltătoare despre România în presa belgiană

2 Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ

3 Punct de cotitură în război? / Rusia lansează în premieră rachete din Marea Azov asupra Ucrainei

4 VIDEO „Există o singură civilizație inteligentă în Calea Lactee”

5 Radioul Ministerului Apărării din Rusia: „În Moldova, oamenii au un singur rinichi pentru că occidentalii au nevoie de piese de schimb”