Jurnalistul rus Ivan Safronov, condamnat la 22 de ani de închisoare pentru trădare

Jurnalistul rus Ivan Safronov, condamnat la 22 de ani de închisoare pentru trădare

Fostul jurnalist specializat în domeniul militar Ivan Safronov a fost condamant, luni, de un tribunal din Rusia la 22 de ani într-o colonie penală, după ce a fost găsit vinovat de „înaltă trădare”, relatează Reuters .

Jurnalistul Ivan Safronov a fost condamnat la 22 de închisoare. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Ivan Safronov, în vârstă de 32 de ani, fost consilier al directorului agenției spațiale ruse Roskosmos Dmitri Rogozin și fost reporter pentru ziarele Kommersant și Vedmosti, a fost arestat în luna iulie a anului 2020 și acuzat că a transmis secrete militare către Cehia, ţară membră NATO.

Avocații fostului jurnalist au afirmat pentru agenția de presă RIA Novosti că vor contesta sentința.

Toți cei apropiați de Safronov cred că acuzația de trădare este absurdă”, a afirmat jurnalista Katerina Gordeeva, după ce i-a intervievat mama, sora dar și foștii colegi pentru un documentar despre acest caz.

Uniunea Europeană a solicitat Rusiei, înainte de pronunțarea sentinței, să renunțe la acuzațiile împotriva jurnalistului și să-l elibereze necondiționat.

Din luna aprilie a acestui an, Safronov a fost judecat cu ușile închise, fiind un proces pentru spionaj și trădare.

Procurorii ruși afirma că jurnalistul a divulgat unui specialist politic ruso-german, arestat, totodată, în Rusia pentru „înaltă trădare”, informații despre operațiunile militare rusești în Siria, dar și serviciilor de informații cehe amănunte cu privire la furnizările de arme ale Moscovei în Africa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante