Justiția americană a decis că republicanii au redesenat două circumscripții electorale pentru a dilua votul populației de culoare

Justiția americană a decis că republicanii au redesenat două circumscripții electorale pentru a dilua votul populației de culoare

Curtea Supremă a SUA a dat luni un verdict în care stabilește că republicanii au redesenat două circumscripții electorale din statul Carolina de Nord pentru a diminua influența votului populației de culoare, o metodă la care partidele politice americane au apelat adesea în încercarea de a-și crește șansele în alegeri, transmite AFP.

Carolina de Nord se numără printre așa-numitele 'swing states', adică acele state care în sistemul electoral practicat la alegerea președintelui SUA pot înclina decisiv balanța în favoarea unui candidat. Iar de obicei opțiunile de vot ale afro-americanilor se îndreaptă mai degrabă către democrați și cele ale albilor către republicani.

În anul 2011, la câteva luni după ce președintele democrat Barack Obama a pierdut majoritatea în Camera Reprezentanților, harta electorală a statului Carolina de Nord a fost refăcută de către Adunarea Generală a acestui stat. Astfel, două circumscripții invalidate luni de instanța supremă par să fi fost decupate în așa fel încât să reflecte o distribuție cât mai omogenă a populației în funcție de etnie.

Potrivit ONG-ului The Campaign Legal Center, 'prin sporirea concentrației de alegători negri (în circumscripțiile) CD1 și CD2, unde alegătorii negri erau oricum în măsură să-și aleagă candidatul preferat, Adunarea Generală (a Carolinei de Nord) a încercat să atenueze influența votanților negri în alte regiuni ale statului'.

Administrația din Carolina de Nord se apără însă afirmând că a respectat normele elaborate în anul 1965 în cadrul 'Voting Rights Act', prin care discriminările rasiale în alegerile din SUA au devenit ilegale. Acest text cere de asemenea să fie luate în calcul datele etnice pentru a permite minorităților locale să-și impună aleși, dar fără ca acest criteriu să fie factorul principal.

Totuși, Curtea Supremă a SUA a apreciat, cu o majoritate de cinci magistrați la trei, că în reorganizarea celor două circumscripții factorul etnic a fost determinant.

Dar redesenarea circumscripțiilor electorale este o metodă practicată de mult timp de partidele politice americane pentru a-și crește șansele în alegeri. Tehnica a fost denumită 'gerrymandering', termen compus din numele unui guvernator republican din secolul al XIX-lea, Elbridge Gerry, și din a doua parte a cuvântului 'salamandră', Gerry fiind cel care a reorganizat o circumscripție electorală în așa fel încât i-a dat forma unei salamandre.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria