Justiţia canadiană respinge o nouă cerere a directoarei financiare a gigantului chinez Huawei

Justiţia canadiană respinge o nouă cerere a directoarei financiare a gigantului chinez Huawei

O judecătoare canadiană a respins o nouă cerere a directoarei financiare a Huawei, Meng Wanzhou, care solicita ca mărturiile unor salariaţi ai gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor să fie admise ca dovadă împotriva extrădării sale spre SUA, informează duminică AFP.

Avocaţii lui Meng Wanzhou, 49 de ani, estimează că aceste depoziţii sub jurământ ar putea arăta că banca HSBC ştia de legăturile dintre Huawei şi filiala sa Skycom ce opera în Iran, contrar a ceea ce afirmă justiţia americană. Aceste dovezi ar contribui la demonstrarea faptului că dosarul împotriva dnei Meng "nu este fiabil", potrivit avocaţilor.

SUA o acuză pe Meng că a minţit HSBC, în timpul unei întâlniri în 2013, asupra legăturilor dintre Huawei şi filiala sa, cu riscul de a împinge banca să încalce la rândul său sancţiunile americane împotriva acestei ţări. SUA vor să o judece pe Meng pentru fraudă bancară.

Într-o decizie publicată vineri seara, judecătoarea Heather Holmes de la Curtea Supremă a provinciei canadiene Columbia Britanică a estimat că mărturiile cerute de către apărarea dnei Meng "ţin de domeniul procesului, nu de o audiere asupra extrădării". Aceste depoziţii nu ar face decât să prezinte o nouă versiune a faptelor în opoziţie cu cea a justiţiei americane, "ceea ce ar depăşi anvergura unei audieri asupra extrădării", potrivit judecătoarei.

La sfârşitul săptămânii, Huawei a confirmat că Meng Wanzhou a angajat o acţiune în justiţie împotriva HSBC la Hong Kong pentru a obţine documente pe care ea speră să le folosească pentru a combate extrădarea sa în SUA. În februarie anul trecut, ea a pierdut o acţiune similară în justiţie la Londra.

Audierile asupra extrădării lui Meng Wanzhou - care se află în rezidenţă supravegheată la Vancouver după arestarea ei la sfârşitul lui 2018 - la cererea SUA, au intrat în faza lor finală. Ele ar urma să fie reluate luni şi să se încheie la mijlocul lui mai la Vancouver.

Relaţiile dintre Ottawa şi Beijing traversează o criză fără precedent după arestarea în China a fostului diplomat canadian Michael Kovrig şi a compatriotului său Michael Spavor, acuzaţi de spionaj, la câteva zile după arestarea lui Meng Wanzhou pe 1 decembrie 2018, în timpul unei escale pe aeroportul din Vancouver.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani