Justiția franceză a respins extrădarea fostului lider kosovar Ramush Haradinaj

Justiția franceză a respins extrădarea fostului lider kosovar Ramush Haradinaj

Justiția franceză a respins joi extrădarea în Serbia a fostului lider rebel kosovar Ramush Haradinaj, pe care Belgradul îl acuză de crime de război comise în iunie 1999, relatează France Presse.

Controlul judiciar în cazul lui Haradinaj a fost ridicat și el este liber să se întoarcă în țara sa.

Haradinaj, 48 de ani, a fost reținut la 4 ianuarie de către poliția franceză, în virtutea unui mandat de arestare emis de autoritățile de la Belgrad, la sosirea sa pe teritoriul Franței, prin aeroportul franco-elvețian Bâle-Mulhouse (est).

Ramush Haradinaj a fost achitat în 2008 și 2012 de Tribunalul Penal Internațional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, care l-a judecat pentru crime de război comise în 1998. Serbia a cerut însă extrădarea sa pentru a-l judeca pentru fapte petrecute în 1999.

Kosovo, provincie sârbă cu populație majoritar albaneză, și-a proclamat în 2008 independența, nerecunoscută nici astăzi de Belgrad. Conflictul armat dintre forțele care au luptat pentru independența Kosovo și armata sârba s-a soldat cu 13.000 de morți între 1998 și 1999.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /