Justiția i-a dat lui Năstase pensia specială!/Camera Deputaților trebuie să-i achite aproximativ 80 de mii de lei

Justiția i-a dat lui Năstase pensia specială!/Camera Deputaților trebuie să-i achite aproximativ 80 de mii de lei

Fostul premier și președinte al Camerei Deputaților, Adrian Năstase, a câștigat la Tribunalul București, în primă instanță, procesul în care își cerea înapoi indemnizația pentru limita de vârstă.

Fostul lider al PSD a beneficiat de indemnizația maximă având numărul maxim de mandate prevăzute în legea care stabilea pensiile speciale pentru parlamentari.

Judecătorul a dispus ca Năstase să fie repus în drepturi, dar nu din momentul în care legea tăierii pensiilor speciale a fost declarată motivat neconstituțional, adică 10 iunie 2022, ci retroactiv, de la momentul în care nu a mai primit indemnizația. Indemnizația este estimată la 5.000 de lei net lunar, iar suma totală ce ar urma să fie virată lui Năstase este de aproximativ 80 de mii de lei.

Mai mulți parlamentari au cerut în instanță plata retroactivă a pensiilor speciale după ce acestea au fost blocate în urma unui proiect legislativ.

Curtea Constituțională a decis în mai, anul acesta, că Legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor erau anulate încalcă Constituția și a declarat-o neconstituțională în ansamblul ei. Parlamentarii s-au grăbit, au votat-o într-o singură zi, a constatat atunci CRR.

Pe 17 februarie 2021, plenul Parlamentului adopta cu 357 de voturi „pentru” și 30 de abțineri abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. La momentul adoptării acesteia, peste 800 de foști senatori și deputați beneficiau de indemnizație pentru limită de vârstă.

Peste 70 de foști deputați și senatori au atacat la instanțele din țară anularea pensiilor speciale și au ridicat excepții de neconstituționalitate.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”