Kamala Harris a fost primită la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis

Kamala Harris a fost primită la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a ajuns vineri la Bucureşti, în prima sa vizită în România de la preluarea mandatului. Kamala Harris vine în vizită oficială în România în contextul amenințărilor de securitate produse de războiul de agresiune pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei.

ACTUALIZARE, 14.35: Amabsada SUA în România a scris pe Facebook despre vizita vicepreședintelui american.


ACTUALIZARE, 14.12: Kamala Harris și Klaus Iohannis au ajuns în holul Palatului Cotroceni și au făcut fotografia oficială, după care s-au retras pentru discuții tête-à-tête.

INSTANT_KAMALA_COTROCENI_17_INQUAM_Photos_Octav_Ganea Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, întâmpinată la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE, 14.04: Vicepreședintele SUA și președintele României au ascultat intonarea imnurilor naționale ale SUA și României.

ACTUALIZARE, 14.01: Kamala Harris a ajuns la Palatul Cotroceni și a fost întâmpinată de președintele Klaus Iohannis. La platoul de ceremonii de la Palatul Cotroceni mai sunt și premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și președintele Senatului Florin Cîțu. Din delegația de primire mai fac parte consilierii prezidențiali Luminița Odobescu și Ion Oprișor.

ACTUALIZARE, 13.37: Vicepreședintele SUA a plecat de la Aeroportul Otopeni. Cele trei mașini oficiale identice care fac parte din delegațiea americană se îndreaptă spre Palatul Cotroceni.

ACTUALIZARE, 13.29: După ce echipele de securitate au verificat timp de mai multe minute ieșirea, scara și împrejurimile avionului, vicepreședintele SUA a coborât din aeronava care a adus-o la București, fiind întâmpinată de către o delegație din care fac parte ministrul de Externe Bogdan Aurescu și ambasadorul român în SUA Andrei Muraru.

ACTUALIZARE, 13.25: În contextul evenimentelor prilejuite de vizita vicepreședintelui american Kamala Harris, Brigada Rutieră București a recomandat evitarea, în intervalul orar 12:00 – 17:00, deplasărilor pe Drumul Național 1 (DN1).

Pentru a preîntâmpina formarea eventualelor ambuteiaje care ar crea disconfort participanților la trafic, Brigada Rutieră București roagă cetățenii să țină cont de această informare.

Măsurile de securitate ar putea impune restricții punctuale, temporare, ale traficul rutier.

ACTUALIZARE, 13.10: Avionul vicepreședintei Statelor Unite, aeronava Air Force Two, a aterizat la Aeroportul Internațional Henri Coandă de la Otopeni.

Știre inițială

Joi, oficialul american s-a aflat în Polonia, iar vineri se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis. La întrevedere va participa şi premierul Nicolae Ciucă.

Ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 14,00, pe platoul de ceremonii de la Cotroceni, şi va fi urmată de fotografia oficială în Holul de onoare. Iohannis şi vicepreşedintele SUA vor avea loc convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, la finalul cărora, la ora 15,30, vor susţine declaraţii de presă comune.

Joi, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European, care se desfăşoară la Versailles, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va discuta cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, despre postura NATO pe Flancul Estic, Grupul de Luptă aliat care ar urma să fie găzduit de România şi despre soldaţii americani care au venit în ţara noastră.

Despre această vizită oficială, Administraţia Prezidenţială a spus că prezenţa la Bucureşti a vicepreşedintelui Kamala Harris reconfirmă soliditatea Parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul ferm al Statelor Unite de a susţine securitatea României şi a aliaţilor NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea administraţiei americane pentru abordarea responsabilă şi implicată a ţării noastre în contextul ameninţărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse, precum şi în gestionarea fluxurilor de refugiaţi de la graniţe şi acordarea de asistenţă umanitară.

Întrevederea dintre cei doi oficiali se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice, şi vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliaţi din 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat preşedintele Klaus Iohannis şi care au avut loc la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

"În acest context, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia", a precizat Administraţia Prezidenţială.

Vizita vicepreşedintelui Kamala Harris are loc şi în contextul împlinirii, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral. De asemenea, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea dintre Klaus Iohannis şi Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea ataşamentului comun pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi promovarea valorilor şi rezilienţei democratice.

Ultimul vicepreședinte american care a vizitat România a fost chiar actualul președinte de la Casa Albă, Joe Biden, în 2014.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /