Kelemen Hunor: Dragnea trebuie să vină cu o altă propunere; votul UDMR depinde de viitoarea propunere de premier

Kelemen Hunor: Dragnea trebuie să vină cu o altă propunere; votul UDMR depinde de viitoarea propunere de premier

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, pentru AGERPRES, că președintele PSD, Liviu Dragnea, trebuie să vină cu o altă propunere de premier în locul lui Sevil Shhaideh și că acordarea votului de învestitură din partea formațiunii sale va depinde de viitoarea propunere de premier.

"Nu cred că Dragnea va veni cu aceeași propunere, va veni cu altă propunere. Sunt convins că nu va repeta. Nu se poate repeta. Dacă o dată a fost refuzată persoana doamnei Sevil Shhaideh, va fi refuzată și a doua oară. Aici nu se poate juca. Trebuie să vină cu o altă propunere", a subliniat Kelemen Hunor.

În opinia acestuia, nu se va ajunge la Curtea Constituțională pentru arbitraj între cele două părți.

"Președintele are dreptul de a spune da sau ba. Dacă PSD singur ar fi avut peste 50%, ar fi fost o situație un pic diferită, dar și atunci se pune problema dacă cumva argumentele sunt de natura siguranței naționale și a relației cu aliații noștri din NATO; atunci lucrurile se schimbă", a completat președintele UDMR.

Președintele Klaus Iohannis a refuzat propunerea PSD-ALDE de a o desemna pe Sevil Shhaideh pentru funcția de premier și a cerut alianței de guvernare să facă o altă propunere.

"Este dreptul constituțional al președintelui să accepte sau să nu accepte o nominalizare. În spiritul și în litera Constituției nu a făcut altceva decât să ceară o altă nominalizare. Motivele nu le cunoaștem și nu vreau să intru în speculații. În momentul în care președintele a spus că nu acceptă, probabil că avea argumente serioase, dar dacă nu a spus public care sunt argumentele, atunci toată lumea se gândește la chestiuni care țin de siguranța națională, de lucruri care poate nu pot fi făcute publice", a spus Kelemen Hunor.

El adăugat că susținerea viitorului premier de către UDMR depinde de persoana acestuia.

"În momentul în care va exista o altă nominalizare din partea coaliției de guvernare PSD-ALDE vom putea spune mai mult și vom avea și reacția președintelui. Eu aș dori să existe cât de cât o propunere acceptabilă și o propunere cu care se poate merge înainte, fiindcă e nevoie de un nou guvern și e nevoie de instalarea noului guvern, dacă se poate înainte de sfârșitul anului. Până nu vin cu o propunere și nu știm cine va fi propunerea coaliției de guvernare, nu putem spune mai mult. (...) În momentul în care noi am spus că vom sprijini guvernul și la instalare știam cine este propunerea coaliției. În acest moment ne întoarcem. Există o susținere parlamentară în principiu din partea noastră, dar trebuie să cunoaștem persoana primului ministru, fiindcă e un lucru extrem de important cine va conduce guvernul. Acest lucru nu înseamnă altceva decât o așteptare, să vedem cine va fi propunerea lor", a afirmat Kelemen Hunor.

El a precizat că va exista colaborare și sprijin parlamentar punctual pentru proiectele coaliției de guvernare, indiferent cine va fi premier, "dar dacă dăm sau nu dăm un vot de încredere pentru guvern, asta depinde de persoana primului ministru în primul rând".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro