Kelemen: Vom face tot ce ţine de noi pentru o mobilizare pentru europarlamentare şi referendum

Kelemen: Vom face tot ce ţine de noi pentru o mobilizare pentru europarlamentare şi referendum

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după consultările de joi de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis că formaţiunea sa va face tot ce poate pentru o mobilizare a electoratului atât la alegerile europarlamentare, cât şi la referendum.

"I-am spus domnului preşedinte că avem o experienţă cu un referendum foarte similar de acum 10 ani, experienţa şi concluziile noastre de atunci sunt relevante, importante şi din acest punct de vedere vom încerca şi vom face tot ce ţine de noi pentru o mobilizare atât la alegerile europarlamentare, pe care le considerăm importante, poate cele mai importante din ultimi 10 ani, dar şi pentru referendum. Vom spune oamenilor să meargă să îşi spună punctul lor de vedere despre cele două subiecte şi despre întrebările pe care nu le cunoaştem în acest moment. În ceea ce priveşte tematica, noi credem că la primul subiect rezultatul este previzibil, nu cred că vor fi oameni care vor spune 'nu' pentru această întrebare, dacă trebuie sau nu amnistie şi graţiere pentru faptele de corupţie. De aceea, surprize acolo sigur nu vor fi. Pentru a doua întrebare, legată de ordonanţele de urgenţă, noi suntem mai radicali decât propunerea preşedintelui Iohannis, noi credem că instituţia ordonanţelor de urgenţă din Constituţia României trebuie eliminată. Nu este nevoie de ordonanţe de urgenţă absolut în niciun domeniu", a spus Kelemen la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că instituţia ordonanţelor de urgenţă a creat mai multe pagube în societate, considerând că legiferarea delegată către Guvern nu este un lucru bun şi de aceea trebuie eliminată, mai puţin în caz de război şi catastrofe.

"Ordonanţe simple în perioada vacanţelor parlamentare pot rămâne cu delegarea din partea Parlamentului, dar în rest nu cred că e nevoie de aşa ceva. Se poate legifera repede în 2-3 săptămâni, dacă există voinţă politică", a menţionat acesta.

Kelemen Hunor a precizat că a mai adus în discuţie şi cazul primarului din Corund, Harghita, care a fost amendat pentru că ar fi pus o inscripţie bilingvă pe primărie.

"Am mai adus un subiect în discuţie, fără să aştept un răspuns de la domnul preşedinte, nici nu se poate da un răspuns, fiindcă este vorba despre o decizie a Curţii de Apel de la Târgu Mureş. Doar l-am informat pe preşedinte, nu ştiu dacă cunoştea situaţia de la Corund, din judeţul Harghita, unde primarul a primit o amendă de 80.000 de euro, o sumă foarte mare, disproporţională cu orice faptă administrativă, pentru inscripţia bilingvă de pe frontispiciul primăriei. Eu cred că este o măsură absolut disproporţională şi o decizie incorectă şi faţă de primar, şi faţă de comunitate, dar şi faţă de legislaţia care permite inscripţiile bilingve în localităţile unde trăiesc minorităţi etnice în proporţie de peste 20%", a arătat acesta. AGERPRES


populare
astăzi

1 BREAKING O eroare strategică a Rusiei ar putea duce la sacrificarea regimului ayatollahilor din Iran!

2 LIVE Iranul ripostează, atacând zeci de ținte din Israel / Explozii în Tel Aviv și Ierusalim, sistemul Iron Dome nu face față la rachetele balistice

3 SURSE Cine ar putea fi noii judecători de la CCR, propuși de PSD, UDMR și Nicușor Dan

4 Atacul Israelului asupra Iranului face pagube majore și la Kremlin. Putin, speriat de precizia loviturilor

5 Sistemul israelian „Mesaj Personal” a eșuat în fața atacului iranian. Armata israeliană investighează de ce nu a fost emis un avertisment înainte de u…