Kievul confirmă că la bordul navelor capturate de Rusia în largul Crimeii se aflau ofiţeri SBU

Kievul confirmă că la bordul navelor capturate de Rusia în largul Crimeii se aflau ofiţeri SBU

Kievul a confirmat marţi că la bordul celor trei nave ale marinei ucrainene - două vedete blindate şi un remorcher - sechestrate duminică de gărzile de coastă ruse înainte de a intra în strâmtoare Kerci, în largul Crimeii anexată în martie 2014 de Rusia - se aflau ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), informează agenţiile de presă dpa şi Unian.

Ofiţerii SBU sunt angajaţi ai Departamentului de contrainformaţii şi îndeplineau sarcini oficiale privind asigurarea contrainformativă a grupului naval al marinei ucrainene.

'În cei peste patru ani de agresiune rusă, ofiţerii de contrainformaţii militare acţionează "umăr la umăr" pe linia frontului cu alţi militari ai forţelor armate ucrainene, ai Gărzii Naţionale şi Sericiului pentru frontiera de stat', se menţionează într-un comunicat oficial.

SBU a declarat că ia 'toate măsurile necesare în zona sa de responsabilitate pentru eliberarea cetăţenilor ucraineni capturaţi pe cele trei nave sechestrate duminică în apropiere de strâmtoarea Kerci, în Marea Neagră, pentru a-i reda familiilor lor'.

Gărzile de coastă ruse au capturat peste 20 de membri ai echipajelor de pe cele trei nave ucrainene care - potrivit Rusiei - ar fi intrat ilegal în apele sale teritoriale. Ucraina consideră Crimeea drept teritoriu al său, provizoriu ocupat.

Rusia a ocupat şi apoi anexat Crimeea acum mai bine de patru ani în urma unui referendum contestat de comunitatea internaţională, ca răspuns la înlăturarea preşedintelui prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi accederea la putere la Kiev a forţelor prooccidentale.

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, afirmase luni la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate că pe una din cele trei nave ucrainene implicate în incidentul din weekend se aflau doi ofiţeri SBU care aveau drept sarcină să incite un răspuns militar de partea rusă în strâmtoarea Kerci. 'Ei au recunoscut că aveau drept sarcină specială să acţioneze în acest sens', a declarat Polianski, citat de TASS, reiterând poziţia guvernului rus că incidentul de duminică a fost provocare.

Faptul că unii oficiali ruşi au fost 'surprinşi' de prezenţa reprezentanţilor SBU pe navele sechestrate nu înseamnă că Rusia, ţara agresoare, nu are şi ea astfel de practici, a declarat marţi directorul SBU, Vasili Griţak, citat de agenţia de presă Unian. Ceea ce surprinde cu adevărat este faptul că împotriva celor două vedete şi remorcherului marinei ucrainene, Rusia a utilizat şase nave ale gărzilor sale de coastă, subordonate FSB, şi alte patru vase militare, plus avioane şi elicoptere militare.

Conform informaţiilor operative ale SBU, un avion de vânătoare rusesc a lansat împotriva navelor ucrainene două rachete fără ghidare, ca urmare un ofiţer ucrainean de contrainformaţii a fost rănit, potrivit Unian.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu