Kievul le recomandă refugiaților să rămână peste hotare: „Va fi o iarnă foarte grea”

Kievul le recomandă refugiaților să rămână peste hotare: „Va fi o iarnă foarte grea”

Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk le-a cerut refugiaților ucraineni să rămână peste iarnă în străinătate, nu neapărat din cauza războiului, ci a crizei energetice. Din cauza bombardamentelor rusești care au vizat sectorul energetic au avut loc pene masive de curent în special în estul Ucrainei. Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk le-a cerut ucrainenilor „să nu se întoarcă încă”.

Refugiati ucraineni intrati în Romania cu bacul prin vama Isaccea FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

„Trebuie să supraviețuim în această iarnă. Dacă oamenii se întorc, rețeaua electrică s-ar putea defecta”, a spus vicepremierului Irina Vereșciuk, cea care ocupă și funcția de ministru pentru Reintegrarea teritoriilor temporar ocupate de ruși, potrivit Digi24.

Bombardamentele rușilor vizează infrastructura energetică, a avertizat oficialul.

Ucraina acuză Rusia că terorizează populația civilă, pentru că nu se poate lupta direct cu armata ucraineană și Putin pierde războiul, cu fiecare zi care trece.

„Vedeți ce face Rusia. Toată lumea vede asta. Să te întorci acum înseamnă să te expui pe tine, pe copiii tăi, pe rudele vulnerabile la asta. (...) În primăvară mi-ar plăcea foarte mult să lucrăm împreună pentru a reconstrui regiunea noastră Harkov, regiunea Herson și restul orașelor și așezărilor noastre aici, în Ucraina”, a adăugat Vereșciuk.

Oficialul ucrainean a declarat că situația s-ar putea înrăutăți, dar a subliniat că orice s-ar întâmpla, „supraviețuim în această iarnă și apoi ne gândim la orice altceva”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marți la o conferință internațională de la Berlin că rachetele rusești și dronele iraniene au „distrus mai mult de o treime” din sectorul energetic al Ucrainei. Zelensky a spus că atacurile au avut ca scop să facă greu de suportat această iarnă de către ucraineni.

Atacurile cu rachete rusești au distrus peste 400 de instalații electrice în 16 regiuni ale Ucrainei, din 10 octombrie până astăzi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina