Kievul, obligat să actualizeze softul rachetelor Himars după ce Rusia a învățat să le bruieze

Kievul, obligat să actualizeze softul rachetelor Himars după ce Rusia a învățat să le bruieze

Ucraina a fost nevoită să actualizeze softul rachetelor sale Himars, deoarece forțele rusești au învățat să bruieze sistemele GPS ale acestora, relatează The Telegraph.

Rachetele Himars au schimbat situația pentru Kiev pe câmpul de luptă FOTO PROFIMEDIA

Creditate ca fiind armele care au contribuit la schimbarea cursului războiului împotriva Rusiei, rachetele Himars au devenit mai puțin eficiente în ultimele luni, a relatat CNN, citând un grup de surse americane, britanice și ucrainene.

O sursă de la Pentagon a descris efortul de a păcăli experții ruși în război electronic, care au primit ordin să contracareze Himars, ca pe un joc „de-a șoarecele și pisica”.

Primele sisteme Himars au sosit în Ucraina în iunie 2022 și au avut un impact imediat pe câmpul de luptă. Cu o rază de acțiune de până la 96 km - de trei ori mai mare decât cea a majorității artileriei obișnuite - acestea au fost capabile să lovească centrele de comandă rusești și depozitele de aprovizionare aflate mult în spatele liniilor de front.

Analiștii militari au apreciat că Himars a pregătit recucerirea rapidă a teritoriului din jurul orașului Harkov, în nord-estul Ucrainei, în august, și a orașului Herson, în noiembrie.

Un document al Pentagonului din acest an a arătat că SUA și Ucraina acordau „prioritate ridicată” detectării și distrugerii stațiilor de bruiaj rusești Zhitel R-330Zh - desfășurate de regulă în camioane militare - înaintea mult discutatei contraofensive ucrainene.

„Vom continua să susținem/recomandăm ca aceste dispozitive de bruiaj să fie întrerupte/distruse în cea mai mare măsură posibilă”, a relatat CNN, citând un document din scurgerea de informații de la Pentagon.

Ziarul Ukrainskaya Pravada, cu sediul la Kiev, a relatat în aprilie că forțele speciale ucrainene organizau misiuni în zonele controlate de Rusia pentru a vâna sistemele de bruiaj și a transmite poziția acestora artileriei pentru a le distruge .

Bruiajul rusesc a dezactivat „muniții inteligente”

Potrivit raportul de informații scurs de la Pentagon, dispozitivele de bruiaj au dezactivat alte „muniții inteligente”, de pildă proiectilele ghidate prin GPS trase de obuziere , și bombele aeriene lansate de avioanele de război - echipate cu kitul american Joint Direct Attack Munition, care transformă bombele standard în arme de precizie.

Ucraina a primit cel puțin 18 lansatoare Himars, iar SUA s-au angajat să îi ofere alte 20 de lansatoare.

Conducerea Ucrainei a îndemnat SUA să îi furnizeze sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune (ATACMS), care au o rază de acțiune de 320 de kilometri, dar SUA s-au opus, deoarece se tem că Ucraina le-ar putea folosi pentru a lovi în interiorul Rusiei, ceea ce ar duce la escaladarea războiului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”