Kim Jong Un l-a felicitat de ziua de naştere pe preşedintele Chinei, Xi Jinping, o premieră în cinci ani

Kim Jong Un l-a felicitat de ziua de naştere pe preşedintele Chinei, Xi Jinping, o premieră în cinci ani

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, i-a trimis o felicitare de aniversare preşedintelui Chinei, Xi Jinping, o premieră în cinci ani şi un gest diplomatic de prietenie care reflectă îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, transmite agenţia EFE.

Kim i-a trimis lui Xi o scrisoare şi un coş cu flori pentru a marca împlinirea de către acesta, vineri, a 65 de ani, a informat televiziunea de stat nord-coreeană KCTV.

Este pentru prima dată când liderul de la Phenian îi trimite un mesaj de aniversare omologului său chinez, începând cu anul 2013, an în care acesta a devenit preşedinte al Republicii Populare Chineze.

Relaţiile între cele două ţări vecine au început să se deterioreze în acelaşi an, după ce Kim l-a executat pe Jang Song Thaek, pe atunci "numărul doi" al regimului şi care menţinea o legătură strânsă cu Beijingul, dar şi după ce Kim Jong Un a decis efectuarea celui de-al treilea test nuclear al ţării sale.

China s-a alăturat atunci iniţiativei internaţionale conduse de Statele Unite pentru a impune sancţiuni Coreei de Nord, ceea ce a afectat şi mai mult legăturile cu Phenianul.

Relaţia între cele două state a început să se schimbe în acest an, mai ales după cele două reuniuni pe care Kim şi Xi le-au avut în martie şi aprilie.

Kim Jong Un a călătorit în secret în China, între 25 şi 28 martie, şi s-a întâlnit cu Xi Jinping, marcând prima ieşire în exterior şi primul summit de la venirea sa la putere la finalul lui 2011.

Apoi, cei doi s-au întâlnit în oraşul Dalian din China, în plină perioadă de pregătire a istoricei reuniuni din 12 iunie, din Singapore, între Kim Jong Un şi preşedintele american, Donald Trump. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria