Kim Jong-un, moștenitorul unei armate slăbite de corupție (raport nord-coreean în media sud-coreeană)

Kim Jong-un, moștenitorul unei armate slăbite de corupție (raport nord-coreean în media sud-coreeană)

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a moștenit o armată cu grave probleme cauzate de corupție, potrivit unui document confidențial pe care îl publică marți rețeaua de televiziune sud-coreeană MBC, preluată de agenția EFE.

Textul, datat aprilie 2012, semnala, de exemplu, că în una dintre unitățile Armatei Populare, situată la 50 de kilometri nord de Phenian, 75% din echipamentele de artilerie erau considerate nefuncționale, fiind oxidate sau pline de praf.

Autoritățile nord-coreene au elaborat acest document, potrivit MBC, pentru a evalua situația forțelor de apărare atunci când Kim Jong-un a preluat puterea după moartea tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie 2011.

Raportul, la care a avut acces postul sud-coreean, atribuie proasta funcționare a armatei corupției înrădăcinate în rândurile sale, în special între înalții oficiali.

Conform documentului, militarii nord-coreeni sufereau la acel moment de o "gravă penurie de alimente", cauzată parțial de vânzarea de orez de către comandanți pentru obținerea de beneficii materiale.

La patru ani și jumătate de la elaborarea raportului, nu se cunoaște până la ce punct afectează corupția în prezent starea armatei, din cauza ermetismului extrem al regimului nord-coreean.

În tot cazul, notează EFE, experții au semnalat în numeroase ocazii că Kim Jong-un a declanșat o campanie contra militarilor corupți, în planul său de a acorda prioritate Armatei Populare ca garant al supraviețuirii țării în fața la ceea el consideră "amenințarea" SUA și Coreii de Sud.

De altfel, când Kim Jong-un a ordonat, la finalul lui 2013, împușcarea unchiului său, Jang Song-thaek, mediile statale i-au atribuit condamnatului fapte de corupție, iar în ultimii ani s-au raportat numeroase epurări și înlocuiri în rândul forțelor armate care ar putea fi relaționate cu această problemă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

4 Date și amănunte care dau fiori...

5 Ciolaniada liberală / Guvernul Cîţu porneşte morişca nepotismului de stat