Kirilo Budanov, vizat de un mandat de arestare în Rusia. Acuzațiile aduse șefului contraspionajului militar ucrainean

Kirilo Budanov, vizat de un mandat de arestare în Rusia. Acuzațiile aduse șefului contraspionajului militar ucrainean

Un tribunal din Moscova e emis vineri un mandat de arestare în lipsa inculpatului pe numele lui Kirilo Budanov. Șeful contraspionajului militar ucrainean este acuzat de „terorism” în legătură cu explozia produsă în octombrie anul trecut pe podul care leagă Rusia de peninsula Crimeea.

Kirilo Budanov FOTO Profimedia

Potrivit presei ucrainene, mandatul de arestare pe numele lui Budanov a fost decis de Tribunalul Lefortovo în baza unor acuzații de „manipulare ilegală de arme” și „terorism”.

Agenția de presă TASS, un instrument de propagandă al Kremlinului, scrie că șeful Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării este dat în urmărire internațională de Rusia pentru explozia de pe podul de peste strâmtoarea Kerci.

O cisternă plină cu combustibil a explodat pe 8 octombrie 2022 și a întrerupt traficul pe cel mai lung pod din Europa, care leagă Rusia de Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Vladimir Putin a denunțat imediat după explozie un „act terorist” orchestrat de serviciile secrete ucrainene. Apoi Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Comitetul de Investigații din Rusia l-a declarat pe Kirilo Budanov drept „organizatorul atacului”.

Volodimir Zelenski a respins această acuzație și a pus explozia pe seama unei lupte interne între structurile de forță din Rusia.

La rândul său, Budanov a declarat că „Rusiei îi place să facă astfel de lucruri pentru a acuza pe cineva și apoi să se absolve de orice vină” pentru acțiuni ulterioare.

La câteva zile de la explozie, Putin a lansat o campanie de bombardamente necruțătoare asupra infrastructurii civile din Ucraina.

Aflat la conducerea GUR din august 2020, Kirilo Budanov, în vârstă de 37 de ani, a fost vizat de cel puțin două tentative de asasinat cunoscute ca fiind puse la cale de Moscova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...