Klaus Iohannis, decorat de președintele Letoniei

Klaus Iohannis, decorat de președintele Letoniei

Preşedintele Republicii Letonia, Egils Levits, i-a conferit, miercuri, la Riga, preşedintelui Klaus Iohannis Ordinul celor trei stele - Clasa I Comandant al Marii Cruci.

Klaus Iohannis și omologul din Letonia FOTO Presidency

La rândul său, Iohannis i-a conferit lui Levits Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan. Schimbul de decoraţii a avut loc după primirea la Palatul Riga a preşedintelui Klaus Iohannis de către omologul său leton.

Şeful statului a scris în cartea de onoare de la Palatul Riga un mesaj în care a evidenţiat că 2022 este un an important pentru relaţiile româno-letone, în contextul în care se sărbătoresc 100 de ani de la deschiderea primei misiuni diplomatice.

Sunt convins că relaţiile dintre România şi Republica Letonia vor continua să se dezvolte", a scris preşedintele Klaus Iohannis.

Șeful statului efectuează miercuri o vizită oficială în Letonia. Cei doi preşedinţi au convorbiri tete-a-tete şi oficiale, la finalul cărora vor susţine o declaraţie comună de presă. Preşedintele Iohannis va avea întrevederi şi cu prim-ministrul Krisjanis Karins şi cu preşedintele Parlamentului Edvards Smiltens. Şeful statului va depune o jerbă la Monumentul Libertăţii şi va vizita Muzeul Ocupaţiei Letoniei

Urmează Lituania

Vizita oficială în Lituania, la Vilnius, va cuprinde consultări politice ale ăreşedintelui României cu Preşedintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, şi o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pe agenda convorbirilor preşedintelui României cu omologii leton şi lituanian, precum şi cu ceilalţi înalţi oficiali, se vor afla consolidarea relaţiilor bilaterale, inclusiv a cooperării economice şi sectoriale, agenda europeană şi internaţională.

Având în vedere înrăutăţirea situaţiei de securitate în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, un loc important în discuţii îl va ocupa cooperarea în cadrul NATO şi întărirea Flancului Estic al Alianţei pentru asigurarea securităţii Europei, inclusiv prin participarea României la misiunea de poliţie aeriană întărită în ţările baltice, începând cu anul 2023. Se vor discuta posibilităţile de creştere a eforturilor de asistenţă pentru Ucraina şi refugiaţii ucraineni, având în vedere distrugerile provocate de război şi venirea iernii, precum şi măsurile de susţinere a exporturilor de cereale din Ucraina, pentru asigurarea securităţii alimentare a unor state terţe vulnerabile.

Securitatea energetică, pe agenda discuțiilor

Securitatea energetică se va afla, de asemenea, pe agenda convorbirilor, cu accent pe soluţiile de diversificare a aprovizionării cu gaze a Europei, în scopul reducerii dependenţei de gazul rusesc.

Vor mai fi abordate evoluţiile din Republica Moldova şi măsurile de asistenţă în contextul economic dificil pe care statul vecin îl traversează, precum şi cooperarea regională, inclusiv din perspectiva Formatului Bucureşti 9 şi al Iniţiativei celor Trei Mări.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în a doua zi a vizitei în Lituania, la simpozionul The Idea of Europe, organizat la Kaunas de Universitatea Vytautas Magnus, unde va susţine o alocuţiune în cadrul panelului prezidenţial.

În continuare, preşedintele României va lua parte, împreună cu omologii din Lituania, Letonia şi Polonia, la un summit dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova şi respectiv promovării memoriei europene, cu accent pe combaterea dezinformării şi a tentativelor de rescriere a istoriei.

Situația în regiune e tensionată din cauza războiului declnșat de Rusia în Ucraina, în februarie 2022.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...