Klaus Iohannis va participa la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei

Klaus Iohannis va participa la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei

Președintele României va participa, la Reykjavik, Islanda, în perioada 16-17 mai 2023, la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, desfășurat pe durata mandatului Președinției Islandei.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

Cea de-a patra ediție a reuniunii este organizată sub motto-ul „Uniți în jurul valorilor noastre/ Uniți pentru Europa” și va sublinia rolul Consiliului Europei în actualul context geopolitic marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei - organizația responsabilă pentru democrație, drepturile omului și statul de drept fiind printre primele instituții internaționale care au reacționat printr-o acțiune concretă, respectiv prin excluderea Federației Ruse din rândul statelor membre.

Administrația Prezidențială susține că participarea la Summitul de la Reykjavik are o semnificație aparte pentru România, având în vedere că în acest an se împlinesc 30 de ani de când țara noastră s-a alăturat ca stat membru cu drepturi depline al organizației de la Strasbourg, decizia privind aderarea României fiind luată la primul Summit al Consiliului Europei, din 1993.

„În prima zi a Summitului, Președintele Klaus Iohannis va coprezida, alături de Prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, masa rotundă cu tema „Protejarea democrației în vremuri de încercare – riscuri, reziliență și reangajare” și va participa la reuniunea de lucru „Uniți pentru Ucraina”, găzduită de Prim-ministrul Islandei, Katrín Jakobsdóttir”, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Sursa citată că în cursul dezbaterilor generale din cea de-a doua zi a Summitului, președintele Klaus Iohannis va reitera angajamentul față de sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului și va reliefa rolul pe care Consiliul Europei l-a jucat, în cei 30 de ani de apartenență a României la organizația de la Strasbourg, la consolidarea unei democrații stabile și mature în țara noastră.

La finalul Summitului va fi adoptată Declarația de la Reykjavik, care reconfirmă rolul particular al Consiliului Europei în arhitectura multilaterală la nivel european și internațional.

Totodată, sursa citată arată că cu această ocazie va fi anunțată și înființarea Registrului Internațional al Daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, la care România va participa ca stat fondator.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cătălin Bordea s-a răzbunat pe fosta soție după ce a aflat cu cine îl înșela

2 Oana Zăvoranu, declarații cam picante despre amanta lui Alex Ashraf

3 Nici după 50 de ani nu s-a aflat cine e / Povestea bărbatului misterios care a sărit dintr-un avion deturnat, având la el 200.000 USD

4 VIDEO O persoană misterioasă a dat târcoale trupului lui DJ Lalla. Detaliul care ridică semne de întrebare privind decesul

5 Foarte interesante amănunte...