Klaus Iohannis va participa la reuniunea extraordinară a Formatului București 9. Ce teme vor fi abordate

Klaus Iohannis va participa la reuniunea extraordinară a Formatului București 9. Ce teme vor fi abordate

Președintele României va participa miercuri, 22 februarie, la Varșovia, la reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (B9). La întâlnire sunt invitați și președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

„Summitul B9 se desfășoară în contextul împlinirii unui an de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, și are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliații de pe Flancul Estic al NATO și SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, agenda discuțiilor va viza continuarea sprijinului multidimensional pe care statele aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susținerea pentru aspirațiile sale euroatlantice și demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

„Vor fi abordate, de asemenea, modalitățile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internațional, pentru crimele comise în Ucraina. O atenție specială va fi acordată și partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Joe Biden va participa, miercuri, în Polonia, la o reuniune a liderilor din formatul NATO București 9, din care face parte și România. Președintele american va efectua o vizită la Varșovia, unde subiectul principal este sprijinul acordat Ucrainei, potrivit ambasadorului SUA în Polonia.

Vizita președintelui american în Polonia începe luni și se termină miercuri, când acesta va participa la reuniunea NATO în formatul București 9, la care va participa și președintele Klaus Iohannis . Din formatul București 9 mai fac parte și Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

„Este o întâlnire a liderilor București 9. Vor vorbi despre apărarea comună, cum vor continua să sprijine Ucraina. Cred că va fi o întâlnire a acelor lideri”, a explicat ambasadorul SUA în Polonia, într-un interviu la TVN24, citat de publicația locală TVP.info și preluat de Digi24.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina