Klemm: Parteneriatul SUA-România e mai puternic ca oricând; președintele Iohannis m-a rugat să mă concentrez pe relația economică

Klemm: Parteneriatul SUA-România e mai puternic ca oricând; președintele Iohannis m-a rugat să mă concentrez pe relația economică

Parteneriatul dintre Statele Unite ale Americii și România este "mai puternic ca oricând", în special în privința securității, a declarat joi, la Bucharest Forum, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, care a adăugat că a fost rugat de președintele Iohannis să se concentreze pe relația economică dintre cele două țări.

"Unitatea în interiorul Europei și parteneriatul între SUA și Europa sunt absolut indispensabile pentru securitatea și prosperitatea globale", a afirmat diplomatul.

El a spus că, în urma unei evaluări la Washington, s-a ajuns la concluzia că relația dintre România și SUA este la cel mai înalt nivel.

"Recent am participat la evaluarea anuală a relațiilor România — SUA, în Washington. (...) Concluzia ambelor guverne a fost că în prezent, octombrie 2016, relațiile România — SUA nu au fost niciodată mai puternice și nu au avut o contribuție mai puternică la acordul transatlantic", a spus Klemm.

El a detaliat că România nu doar că se va încadra în cererile de la Summitul NATO din Țara Galilor de a acorda 2% din PIB Apărării, ci "contribuie în mod profund la securitatea transatlantică și la cea din regiunea Mării Negre, dar și în zone îndepărtate, precum Afganistan și Irak".

"În privința securității, parteneriatul nostru bilateral nu a fost nicicând mai puternic", a spus ambasadorul.

El s-a referit și la relația economică între cele două țări.

"Președintele Iohannis mi-a spus că România dorește mai multe de la SUA în ceea ce privește relația economică și m-a rugat să mă concentrez pe dezvoltarea unor relații bilaterale de comerț sau de investiții", a mărturisit Klemm.

El a remarcat totodată contribuția actualului Guvern la mediul economic.

"Dacă avem succes în acest domeniu, se întâmplă și datorită influenței Guvernului Cioloș de a îmbunătăți promovarea investițiilor și schimburilor comerciale, climatul de afaceri din România, stabilirea unei strategii naționale pentru energie, de a se adresa unor investitori-cheie, inclusiv companii foarte importante din SUA", a detaliat Hans Klemm.

Ambasadorul a reiterat aprecierea pe care SUA o au la adresa luptei anticorupție din România.

"Lupta României împotriva corupției a făcut ca această țară să crească nu doar în ochii SUA, (...) ci să devină un exemplu pentru această parte a lumii", a spus Hans Klemm.

"Contribuțiile României au dus la acest moment în istorie în care parteneriatul nostru este mai puternic ca oricând", a subliniat el.

Ambasadorul SUA a amintit de alegerile ce vor avea loc, la sfârșitul anului, atât în SUA, cât și în România.

"Provocarea este, acum, când SUA au în față o perioadă esențială de alegeri iar România are, de asemenea, o perioadă esențială de alegeri, ca aceste două țări să iasă din aceste momente politice în starea în care pot continua să își întărească legăturile și să contribuie la securitatea europeană, transatlantică și aici, în regiunea Mării Negre", a declarat Klemm.

"Noul Guvern care va veni la putere sper că va avea o 'moștenire' pe care să clădească mai târziu", a adăugat el.

Hans Klemm a completat că, în România, în viitor, "eforturile de reformă a administrației publice sunt foarte importante, lupta împotriva corupției este foarte importantă, creșterea pieței de capital străin".

Bucharest Forum se desfășoară până vineri, sub auspiciile Aspen Institute.

AGERPRES/(A — autor: Oana Ghiță, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro