Kosovo: Un nou guvern fără noi alegeri, a decis Curtea Constituţională

Kosovo: Un nou guvern fără noi alegeri, a decis Curtea Constituţională

Curtea Constituţională din Kosovo a risipit joi speranţele taberei prim-ministrului de stânga Albin Kurti referitoare la organizarea de noi alegeri parlamentare anticipate, confirmând un decret al adversarului său politic, preşedintele Hashim Thaci, privind formarea unui nou guvern de coaliţie, informează AFP şi Reuters.

Este posibil ca această decizie să ducă la o intensificare a tensiunilor în Kosovo, aflat într-o criză politică declanşată de căderea pe 25 martie a guvernului condus de partidul naţionalist de stânga al lui Albin Kurti, Vetevendosje (VV), care a câştigat alegerile legislative din octombrie.

Albin Kurti a cerut organizarea de noi alegeri, dar preşedintele Thaci a numit prin decret un reprezentant al partidului de centru-dreapta care s-a clasat pe locul al doilea la alegerile legislative din toamnă, LDK, pentru a forma un nou guvern, fără a mai organiza un nou scrutin.

Alegerile legislative din toamnă au consacrat înfrângerea istorică a foştilor luptători pentru independenţă care au dominat viaţa politică de la proclamarea independenţei provinciei sârbe în 2008. Mandatul lui Hashim Thaci, fost luptător şi figură centrală pe scena politică kosovară, se încheie în 2021.

Cea mai înaltă instanţă din Kosovo, sesizată de tabăra lui Albin Kurti, a decis că decretul prezidenţial este "în conformitate" cu Constituţia. Învingătorii într-un scrutin "nu au autoritatea de a bloca formarea unui guvern într-un ciclu electoral", a declarat instanţa.

Tabăra prim-ministrului a făcut deja apel la organizarea unei manifestaţii naţionale pe 5 iunie pentru a protesta împotriva deciziei.

Mii de susţinători ai VV s-au adunat deja joi pentru o "repetiţie" care să permită participanţilor să exerseze respectarea măsurilor de distanţare socială în vigoare ca urmare a pandemiei noului coronavirus.

Coaliţia formată de VV şi LDK s-a destrămat în luna martie, la mai puţin de două luni de la preluarea funcţiei, din iniţiativa LDK, care a introdus o moţiune de cenzură împotriva propriului cabinet, motivat în parte de presiuni din partea Statelor Unite, principalul aliat al Kosovo, nemulţumite de politica premierului Kurti faţă de Serbia.

Prim-ministrul desemnat de preşedinte, Avdullah Hoti, profesor de economie din cadrul LDK, este acum liber să formeze noul executiv. LDK susţine că are numărul necesar de voturi pentru a face acest lucru ţinând cont de voturile deputaţilor care au fost în opoziţie până acum.

Preşedintele a solicitat pe Facebook partidelor şi instituţiilor "să dea dovadă de maturitate politică şi de respect pentru lege şi ordine".

Ambasada Statelor Unite a cerut, de asemenea, respectarea deciziei Curţii Constituţionale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...