Kovesi: A crescut complexitatea metodelor de mascare a modului în care se comite o faptă penală

Kovesi: A crescut complexitatea metodelor de mascare a modului în care se comite o faptă penală

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat, miercuri, că în ultimii ani s-a constatat o creştere a complexităţii metodelor prin care se încearcă mascarea faptelor penale.

"Cred că în ultimii ani am observat o complexitate a metodelor de mascare a modului în care poţi să comiţi o faptă penală. Pe măsură ce legislaţia se schimbă şi impunem nişte reguli, imediat cineva primeşte consultanţă cum să evite acele reguli şi cum să comită infracţiunea mai bine, în condiţii de clandestinitate, de confidenţialitate, în aşa fel încât să nu fie prins", a declarat Kovesi la o dezbatere pe tema fraudelor în domeniul achiziţiilor publice.

Ea a adăugat că anchetele privind fapte de corupţie efectuate în diverse instituţii nu au determinat, neapărat, o diminuare a fenomenului infracţional.

"Nu ştiu dacă prin anchetele noastre am avut şi un rol preventiv în cadrul instituţiilor publice, dar dacă aţi făcut trimitere la Poşta Română este deja de notorietate că sunt, cred, peste şapte rechizitorii pe care le-am întocmit şi în toate aceste rechizitorii sunt implicate conducerile din ultimii ani ale acestei companii. Ceea ce ne arată că, indiferent de numărul de anchete şi de investigaţii care au fost făcute într-o instituţie publică, faptele au continuat. Avem, spre exemplu, un caz într-un minister în care procurorii au prins în flagrant un funcţionar luând mită pentru atribuirea unui contract, colegul din acel minister al persoanei care a fost prinsă a participat la vremea respectivă ca martor la acest flagrant (...), ceea ce am crezut că are un rol preventiv, ca după o scurtă perioadă de timp chiar acea persoană să pretindă mită pentru atribuirea unor contracte", a mai spus şefa DNA.

Laura Codruţa Kovesi a condus, miercuri, dezbaterea cu tema: "Frauda şi corupţia în domeniul achiziţiilor publice. De la combatere la prevenire", organizată de DNA. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Jenante imagini! / Loredana, dezmăț la restaurant cu „morcovul” italian

2 „Stă ca disperata agățată de Bodi prin cluburi”

3 Adevăr, intoxicare? / Armele furnizate de către Occident nu vor ajuta Ucraina într-un eventual conflict cu Rusia

4 Încă un mesaj pro-Rusia de la vârful Germaniei!

5 Dar dacă George Simion o fi având și el aceeași misiune ca ăsta?