Kovesi cere ridicarea imunității eurodeputatelor Eva Kaili și Maria Spyraki

Kovesi cere ridicarea imunității eurodeputatelor Eva Kaili și Maria Spyraki

Procurorul-șef european, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat joi ridicarea imunității pentru Eva Kaili și Maria Spyraki, membre ale Parlamentului European, potrivit unui comunicat al Parchetului European.

Laura Codruța Kovesi, șefa EPPO FOTO AFP

Pe baza unui raport de investigație primit de la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), există o suspiciune de fraudă în detrimentul bugetului UE, în legătură cu gestionarea indemnizației parlamentare și, în special, cu privire la remunerarea asistenților parlamentari acreditați”, arată sursa citată.

În conformitate cu legislația națională aplicabilă, Kaili și Spyraki au dreptul la prezumția de nevinovăție, precizează EPPO”, completează EPPO.

Rezoluție pentru transparență

Și legislativul de la Bruxelles a reacționat joi. „Parlamentul a reacționat la acuzațiile recente prin modificări imediate și solicitări de măsuri pentru a elimina lacunele din normele de transparență existente. În urma dezbaterii de marți, Parlamentul a adoptat o rezoluție privind suspiciunile de corupție din partea Qatarului și necesitatea unei mai mari transparențe în instituțiile UE, cu 541 voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri”, arată Parlamentul European, într-un comunicat de presă

Eurodeputații sunt consternați de acuzațiile recente potrivit cărora deputați, foști deputați și angajați PE sunt implicați în acte de corupție, spălare de bani și participare la un grup infracțional organizat și sprijină cooperarea deplină a Parlamentului cu ancheta în curs, constatând că sistemele interne nu au reușit să prevină corupția. De asemenea, ei denunță presupusele încercări de influențare din partea Qatarului, care constituie ingerințe străine grave în procesele democratice europene”, mai arată sursa citată.

Ca măsură imediată, eurodeputații au decis să suspende toate activitățile privind dosarele legislative referitoare la Qatar, în special în ceea ce privește liberalizarea vizelor și acordul UE în domeniul aviației cu Qatarul, precum și vizitele planificate, până când lucrurile vor deveni mai clare. Aceștia solicită, de asemenea, ca legitimațiile de acces pentru reprezentanții intereselor Qatarului să fie suspendate până când anchetele judiciare vor oferi clarificări.

Reformarea normelor Parlamentului

Parlamentul este preocupat de potențialele conflicte de interese cauzate de „locurile de muncă secundare”, în special în cazul în care unii eurodeputați servesc în calitate de administratori, în consiliul de administrație sau în consiliile consultative sau în calitate de consultanți pentru bănci, companii multinaționale sau societăți cotate la bursă. Deputații sprijină un sistem de declarații de avere, la începutul și la sfârșitul fiecărui mandat. Aceste declarații ar putea fi accesibile numai autorităților relevante și ar fi verificate dacă există afirmații întemeiate.

De asemenea, aceștia se angajează să asigure o transparență deplină în ceea ce privește veniturile lor suplimentare și să interzică orice finanțare externă a eurodeputaților și a personalului grupurilor politice. Parlamentul va încerca să stabilească o interdicție la nivelul UE privind donațiile din țări terțe către deputați și partide politice și solicită Comisiei să pregătească o propunere în acest sens. O perioadă de „pauză profesională” ar trebui introdusă pentru sfârșitul mandatului unui deputat european, pentru a aborda fenomenul „ușilor rotative”, spun eurodeputații.

Eurodeputații doresc ca înregistrarea în Registrul de transparență al UE să fie obligatorie, ca domeniul său de aplicare să fie extins la reprezentanții țărilor terțe și foști eurodeputați, și ca informațiile furnizate să poată fi mai bine verificate prin consolidarea registrului. Pentru a aborda alte chestiuni conexe, aceștia doresc, de asemenea, să înființeze o comisie de anchetă în urma rezultatelor anchetelor și proceselor pentru a analiza cazurile de corupție și acțiunile ilicite ale țărilor terțe și o comisie specială pentru a identifica eventualele deficiențe ale normelor Parlamentului și pentru a face propuneri de reforme. În plus, un vicepreședinte al PE ar trebui însărcinat cu verificarea integrității și combaterea corupției și a ingerințelor străine”, mai punctează sursa citată.

Recunoscând că grupurile parlamentare de prietenie trebuie să fie reglementate și monitorizate în mod corespunzător pentru a-și putea continua activitatea, deputații cer chestorilor să pună în aplicare normele existente și să creeze un registru accesibil și actualizat. Aceștia solicită, de asemenea, ca informațiile privind „amprentele legislative” să fie divulgate pentru textele și amendamentele propuse”, conchid reprezentanții legislativului european.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?