Kovesi despre dosarul Microsoft: Se fac analize financiare pentru stabilirea prejudiciului cauzat de abuzul în serviciu

Kovesi despre dosarul Microsoft: Se fac analize financiare pentru stabilirea prejudiciului cauzat de abuzul în serviciu

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat că procurorii anticorupție continuă cercetările în dosarul Microsoft, iar pentru stabilirea prejudiciului cauzat în dauna statului prin infracțiunea de abuz în serviciu sunt efectuate anumite analize financiare.

"În dosar se continuă cercetările. În primă fază au fost trimiși în judecată o parte dintre inculpați pentru fapte de trafic de influență, luare, dare de mită. S-a disjuns dosarul cu privire la infracțiunea de spălare de bani, inclusiv față de persoane care au fost cercetate în faza inițială. Apoi, alte persoane, și mă refer în special la cei care au avut calitate de foști miniștri, (...) sunt cercetate și învinuite pentru comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu. Pentru dovedirea acestei infracțiuni este necesar să stabilim cu exactitate prejudiciul pentru a putea să și recuperăm, mă refer la prejudiciul cauzat în dauna statului. În acest sens, au fost dispuse niște rapoarte de constatare financiară, se fac niște analize financiare, (...) se administrează în paralel și anumite probe propuse de persoanele care sunt investigate în acest dosar", a spus Kovesi, duminică, la Pro Tv.

De asemenea, procurorul șef al DNA a arătat, referindu-se la primele condamnări din acest dosar, că procurorii au decis să conteste decizia instanței de fond, motivele de apel vizând atât latura penală, cât și latura civilă.

"Am făcut o analiză împreună cu colegii care au participat în ședința de judecată, cu colegii care au lucrat în acest dosar. S-a decis la nivelul DNA să atacăm această decizie a judecătorilor. Motivele de apel vor viza atât latura penală, ceea ce include și chestiunea privind pedepsele, dar și latura civilă a cauzei, ceea ce include modalitatea de confiscare și anumite dispoziții legale care s-au aplicat", a mai explicat Kovesi.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dat, în 24 martie, sentința în dosarul Microsoft:

* omul de afaceri Nicolae Dumitru — un an și 6 luni închisoare cu suspendare

* fostul ministru Gabriel Sandu — 2 ani cu executare

* omul de afaceri Dorin Cocoș — 2 ani cu executare

* fostul primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan — 3 ani cu executare.

În cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanța a dispus un termen de supraveghere de 3 ani, acesta fiind obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 90 de zile în cadrul Administrației Domeniului Public sector 2. De asemenea, judecătorii au decis încetarea măsurii controlului judiciar.

Magistrații au mai decis ca din pedepsele primite de Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan să fie scăzute perioadele în care aceștia au stat în arest preventiv și arest la domiciliu (aproximativ 8 luni pentru fiecare), fiindu-le interzisă exercitarea unor drepturi civile pe o perioadă de 2 ani, după executarea închisorii.

În plus, judecătorii au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae; 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu; 3.700.000 euro de la Dorin Cocoș; 3.996.360 euro de la Ștefan Gheorghe.

Totodată, a fost menținut sechestrul asigurator pe bunurile inculpaților.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susțin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

"La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României", preciza DNA.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoș, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

AGERPRES / (A — autor: Anamaria Toma, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…