Kovesi: Există presiuni externe și presiuni interne asupra procurorilor DNA

Kovesi: Există presiuni externe și presiuni interne asupra procurorilor DNA

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat că asupra procurorilor anticorupție se exercită atât presiuni externe, venite din partea unora dintre cei anchetați, cât și presiuni interne, determinate de termenele care trebuie să fie respectate.

"Presiuni externe ar fi și declarațiile publice care se fac. Ați văzut, de foarte multe ori persoane pe care le cercetăm, cu funcții importante, cum comentează chiar și despre viața personală sau despre persoana unui procuror care-i investighează. Am văzut de foarte multe ori situații când persoane pe care le-am cercetat, după ce au ieșit din DNA, s-au dus într-un studio de televiziune, au comentat dosarul public, iar procurorii DNA nu pot sa aibă o reacție, pentru că noi nu putem comenta public dosarele. (...) Apoi există presiune internă, a termenelor, atunci când institui o măsura preventivă, a reținerii, spre exemplu, în câteva ore trebuie să finalizezi dosarul, să întocmești referat de arestare, să administrezi probe. Este și aceasta o presiune pentru un procuror, dar cred că niciodată nu ați văzut un procuror DNA să se plângă", a declarat Kovesi la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV.

În opinia sa, cel mai important lucru este că procurorii anticorupție reușesc să facă față presiunilor de orice natură.

"Ce este foarte important este că procurorii din DNA au suficientă maturitate profesională, sunt curajoși și nu se lasă intimidați nici de aceste presiuni, nici de plângerile pe care avocații sau alte persoane cercetate le fac la Inspecția Judiciară sau în altă parte. Pur și simplu sunt oameni care cred în ceea ce fac, care respectă legea și își fac datoria", a mai spus Laura Codruța Kovesi.

AGERPRES / (AS — autor: George Onea, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”