Kovesi: Instituţiile de control fac mai des sesizări după ce se schimbă conducerea politică

Kovesi: Instituţiile de control fac mai des sesizări după ce se schimbă conducerea politică

Instituţiile de control trimit mai multe sesizări către procurorii anticorupţie după ce se schimbă conducerea politică a ţării, a afirmat, miercuri, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Dacă ne raportăm la modul în care suntem sesizaţi, trebuie arătat că schimbările politice generează anumite sesizări. Atunci când la nivelul Guvernului sau al altor instituţii publice sunt schimbări politice, creşte sau scade numărul de sesizări în funcţie de anumite fapte sau cu privire la anumite perioade de timp. (...) Deşi statul are atât de multe instituţii de control, acestea fac sesizări mai des după ce se schimbă conducerea politică, ceea ce nu e rău. Dar e rău că până la schimbarea conducerii politice avem mai des un comportament diametral opus, în care instituţii publice nici nu se constituie parte civilă în procesele în care statul a suferit o pagubă", a spus Kovesi, la o dezbatere pe tema fraudelor în domeniul achiziţiilor publice.

Şefa DNA a precizat că au fost situaţii în care procurorii au fost sesizaţi doar cu privire la anumite persoane sau la anumite intervale de timp, deşi era vorba de fapte derulate de-a lungul mai multor ani, în care erau implicate mult mai multe persoane. În plus, unele sesizări se referă la fapte comise chiar şi cu nouă ani în urmă.

"Este foarte dificil să faci anchetă şi să administrezi probe la 9 ani sau la 10 ani de la comiterea faptei. Este important ca instituţiile să fie responsabilizate şi să nu aştepte 8 sau 9 ani pentru a sesiza o faptă penală, iar apoi să paseze responsabilitatea la procurori", a mai afirmat procurorul şef al DNA.

Laura Codruţa Kovesi a condus, miercuri, dezbaterea cu tema: "Frauda şi corupţia în domeniul achiziţiilor publice. De la combatere la prevenire", organizată de DNA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...