Kovesi la RRA: Este ridicol să susținem că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare

Kovesi la RRA: Este ridicol să susținem că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți seara că "este ridicol să susținem că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare", arătând faptul că într-un dosar penal sunt implicați foarte mulți magistrați, iar probele strânse de procurori sunt readministrate în instanțe de către judecători.

Prezentă marți seara la Radio România Actualități (RRA), Kovesi a fost întrebată cum comentează declarațiile unor persoane că se fabrică dosare.

"Este un mit total neadevărat, aș putea spune total mincinos și calomnios. Pentru că un dosar, din momentul în care se depune o plângere penală, până se finalizează cu o hotărâre definitivă de condamnare, să spunem, în acest dosar sunt implicați foarte mulți magistrați, procurori și judecători. De multe ori, peste 10, peste 15 magistrați, care funcționează la parchete diferite, la instanțe diferite, care judecă în complete diferite. Toate dosarele procurorilor sunt judecate de judecători. Judecătorii readministrează probele dispuse de procurori în cursul urmării penale. Este ridicol să susținem că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare (...) Este exclus să existe dosare fabricate, este o minciună", a spus procurorul șef al DNA.

Kovesi a fost întrebată și de faptul că sunt persoane care spun că "poliția politică" poate lua pe oricine și oricând.

"Este un mit lansat de persoanele pe care noi le cercetăm. Activitatea noastră este verificată din două părți. În primul rând, atunci când un procuror încalcă legea, încalcă atribuțiile de serviciu, se poate sesizat CSM și Inspecția Judiciară face o verificare a modului în care acesta și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu. În absolut tot ce facem în dosarele penale, măsurile pe care noi le dispunem, probele pe care le administrăm, sunt verificate de judecători care judecă. Dacă un procuror, de exemplu, dispune o măsură, orice persoană care este afectată de acea măsură poate să o conteste la judecător. Și judecătorul decide dacă este corect sau dacă procurorul nu a aplicat corect legea", a replicat șefa DNA.

De asemenea, Kovesi a fost întrebată dacă în România se poate face un dosar unei persoane, chiar dacă nu a făcut nimic.

"Eu nu cred acest lucru. Sunt atacuri sistematice, concertate asupra DNA, pentru decredibilizare, pentru intimidare, pentru hărțuirea procurorilor și nu numai, în general pentru hărțuirea celor din sistemul judiciar. Nu există persoane care să fie cercetate sau anchetate pur și simplu. Atunci când există plângeri penale contra lor, atunci când există indicii că au săvârșit fapte penale, și, mai mult decât atât, nu în orice dosar în care se face plângere penală se ajunge la o trimitere în judecată", a afirmat Kovesi.

AGERPRES/(A-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Evelin Ceciu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

2 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...