Kovesi: Nu am dovada că vreunul din procurorii de la Ploieşti şi-a îndeplinit necorespunzător atribuţiile de serviciu

Kovesi: Nu am dovada că vreunul din procurorii de la Ploieşti şi-a îndeplinit necorespunzător atribuţiile de serviciu

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, că nu are în acest moment dovada că vreunul dintre procurorii de la DNA Ploieşti şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, arătând că Inspecţia Judiciară (IJ) va stabili dacă legea a fost încălcată sau nu.

"Eu am o măsură administrativă a revocării atunci când constat că un procuror a fost sancţionat disciplinar sau că şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu. În acest moment, eu nu am dovada că vreunul din procurorii de la Ploieşti şi-a îndeplinit necorespunzător atribuţiile de serviciu. Mai mult decât atât, dacă eu aş declanşa o anchetă în paralel cu ceea ce prin lege IJ ar trebui să facă, aş fi credibilă? Să aşteptăm Inspecţia Judiciară (...) să stabilească dacă un procuror din DNA a încălcat legea sau nu. (...) A deschide o anchetă în paralel cu IJ, a cere şi eu declaraţii, a cere şi eu să verific anumite lucruri ar însemna să mă suprapun IJ", a spus Kovesi într-o conferinţă de presă.

Ea a arătat că "DNA nu înseamnă Negulescu", dar şi că în acest moment nu are toate elementele pentru a-i cere şefului DNA Ploieşti să demisioneze.

"Am avut anul trecut o problemă instituţională cu acest procuror (Mircea Negulescu - n.r.), nu a negat nimeni acest lucru, am avut probleme şi cu alţi procurori (...), dar acest lucru nu înseamnă că toţi procurorii din DNA sunt aşa şi nu înseamnă că DNA este o instituţie care trebuie desfiinţată pentru că sunt probleme. Astfel de probleme sunt în toate instituţiile. Important este cum te raportezi la ele", a mai declarat Kovesi.

Şefa DNA a precizat că, la momentul când Negulescu şi-a început activitatea în DNA, avea o vechime de peste 20 de ani în magistratură şi nu a primit niciun fel de sesizare cu privire la conduita pe care acesta ar fi avut-o.

"În cadrul DNA se fac controale de către procurorii ierarhici superiori cu privire la modul în care se lucrează în anchetă din punct de vedere al ritmicităţii, adică dacă se lucrează efectiv în anchetă. Niciun şef din cadrul DNA nu asistă la audierile pe care un procuror din subordine le face să vadă dacă are o conduită corespunzătoare sau nu. Eu nu am primit sesizări scrise, sau reclamaţii, sau plângeri împotriva procurorului Negulescu. Am văzut cu toţii în spaţiul public că au apărut anumite înregistrări în care părea că domnul Negulescu are un comportament care nu este potrivit pentru statutul de magistrat. La acel moment, sigur că şi-a dat demisia din cadrul DNA şi a urmat acea procedură", a afirmat Kovesi. AGERPRES/(A - autor: Anamaria Toma, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...