Kovesi: Protocolul nu a dat acces SRI la toate informaţiile din dosare, ci la cele privind securitatea

Kovesi: Protocolul nu a dat acces SRI la toate informaţiile din dosare, ci la cele privind securitatea

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că prin protocolul semnat între Ministerul Public şi SRI nu s-a acordat acces Serviciului la toate informaţiile din dosarele penale, ci doar la cele prevăzute de lege, şi anume la acele informaţii care priveau securitatea naţională.

"Potrivit articolului 24 din Legea 51/1991, legea privind siguranţa naţională (...), toate organele statului, inclusiv parchetele, au obligaţia să permită acces organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale la datele pe care le deţin, dacă acestea privesc securitatea naţională. Deci, acest protocol nu a adăugat la lege, ci a preluat această dispoziţie legală şi a stabilit doar modalitatea în care se realizează această obligaţie prevăzută în lege. Astfel, prin prevederile acestui protocol nu s-a acordat acces SRI-ului la toate informaţiile din dosarele penale sau la alte informaţii, decât cele prevăzute în lege, şi anume informaţii privind securitatea naţională", a spus Kovesi.

Astfel, şefa DNA a explicat că, de exemplu, dacă un procuror află în activitatea sa de instrumentare a unui dosar că o persoană pregăteşte un atentat terorist sau că un angajat al SRI vinde secrete unui stat străin, atunci el este obligat prin lege să furnizeze aceste informaţii Serviciului.

"Deci, acest protocol nu are prevăzute obligaţii în plus, ci strict o obligaţie legală. Dar nu se comunicau date privind stadiul anchetei, nu se comunicau date din dosarul penal, ci strict acele informaţii care priveau securitatea naţională", a punctat Kovesi.

Totodată, procurorul şef al DNA a arătat că ofiţerii SRI nu administrau probe, ci făceau doar anumite activităţi tehnice.

"În activitatea de judecare a dosarelor, judecătorii verificau modul în care s-au administrat probele. Nu există nicio probă administrată de ofiţeri SRI. Probele au fost administrate de procurori sau poliţişti în conformitate cu Codul de procedură penală. Doar anumite activităţi tehnice, spre exemplu, atunci când se făcea un filaj... Procurorii nu au prin lege atribuţii să facă filaj şi nu sunt pregătiţi în acest sens. Aceste activităţi de filaj sunt specifice unor ofiţeri de informaţii. La acel moment, această activitate se realiza de către SRI şi în cadrul acestor activităţi, atunci când procurorul considera necesar că o persoană trebuie să fie supravegheată operativ zece ore sau o zi, se apela la resursele SRI", a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.

De asemenea, aceasta a precizat că Ministerul Public nu este singura instituţie din sistemul judiciar care a încheiat protocoale cu SRI, că acest protocol a fost distribuit tuturor structurilor de parchet şi a fost aplicat de-a lungul anilor de mii de procurori, el fiind secret faţă de terţe persoane, din afara instituţiei.

"Este un protocol de cooperare instituţională. Toate protocoalele de cooperare instituţională se semnează de către şefii instituţiilor. S-au obţinut avizele interne necesare semnării unui astfel de protocol", a mai spus Kovesi. AGERPRES/(A - autor: Anamaria Toma, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 Cel mai negru scenariu pentru România...

3 Un caz „special”...

4 Dezvăluirea lui Băsescu despre proprietarul Bazei Mihail Kogălniceanu...

5 Avertismentul care dă fiori al fostului consilier prezidențial Iulian Fota despre garanțiile de securitate ale NATO