Kovesi: Simțim cu toții, cel puțin de peste un an și jumătate, că suntem efectiv sub un asalt

Kovesi: Simțim cu toții, cel puțin de peste un an și jumătate, că suntem efectiv sub un asalt

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a declarat marți că atât ea, cât și colegii ei simt de peste un an și jumătate că se află "sub un asalt" în ceea ce privește activitatea DNA.

"Cred că suntem cu toții conștienți de gravitatea situației în care ne aflăm. Cel puțin noi, ca instituție, atât eu și colegii mei, cât și instituțional reacționăm doar prin metodele și prin posibilitățile pe care le avem. (...) Simțim cu toții, cel puțin de peste un an și jumătate, că suntem efectiv sub un asalt, care se manifestă prin hărțuiri, prin intimidări, prin încercări de intimidare, că nu-și ating scopul, prin critici uneori obiective, dar de cele mai multe ori nu, prin acel fenomen de fake-news și la care noi nu putem să reacționăm decât instituțional", a spus Kovesi la o dezbatere privind legile justiției, organizată marți de Grupul pentru Dialog Social și Revista 22.

Kovesi a arătat că singurul lucru pe care îl poate face DNA, ca instituție, este să susțină declarații publice și să explice efectele unor modificări ale legii.

"Instituțional, ce putem face? Legi nu putem face, dar putem să ne exprimăm puncte de vedere. Putem să analizăm proiectele de legi, putem să identificăm vulnerabilitățile, să identificăm riscurile și să explicăm, tehnic sau mai puțin tehnic, care sunt consecințele. (...) Putem să tragem un semnal de alarmă și să spunem dacă statul român vrea ca DNA să investigheze doar fapte mărunte și adoptă legi în sensul ăsta, da... Dacă în statul român se dorește ca miniștri, secretari de stat și persoane care dețin funcții politice să nu mai poată fi cercetate pentru că ministrul justiției va fi colegul lor de partid și va trimite Inspecția peste procuror, da, putem să spunem aceste lucruri, dar noi mai mult decât atât nu putem face", a spus Kovesi.

Ea a reamintit decizia Curții Constituționale privind abuzul în serviciu, în urma căreia 188 de milioane de euro prejudiciu în aceste dosare au rămas nerecuperate, în urma clasării mai multor dosare.

"O simplă decizie a CCR a scos din buzunarul cetățenilor români 188 de milioane de euro. Vrem pe viitor să se producă astfel de pagube și să nu le investigheze nimeni, că modificăm abuzul în serviciu? Asta e o întrebare la care trebuie să răspundă societatea", a afirmat Kovesi. AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Antonia Niță, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale