Kovesi spune că scornelile „inculpatului fugar” Ghiță sunt ridicole. Urmează un comunicat OFICIAL

Kovesi spune că scornelile „inculpatului fugar” Ghiță sunt ridicole. Urmează un comunicat OFICIAL

Procurorul şef a DNA a anunţat, luni, întrebată despre acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă la adresa sa, că a sesizat Consiliul Superior al magistraturii cu privire la afirmaţiile apărute în spaţiul public în ultima lună, pe care le-a catalogat drept "neadevărate, neîntemeiate, tendenţioase şi ridicole".

"Nu comentez declaratiile unui inculpat fugar care are mai multe dosare, o parte la DNA, o parte trimise in judecata. Nu doresc sa intru in dialog cu acesta", a declarat Laura Codruta Kovesi.

Sefa DNA a remarcat ca atacurile facute in ultima perioada la adresa institutiei pe care o conduce vin din partea unor persoane care au dosare.

Kovesi a precizat insa ca a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii pentru "afirmatii neadevarate" facute la adresa DNA in decembrie si ianuarie si a vorbit despre un "atac masiv" la adresa sistemului judiciar.

Declarații Kovesi la ieșirea de la Ministerul Justiției:

„Să lăsam lucrurile penibile, gen cucuvele mov și alte culori. Să trecem la declarații seriose. În primul rând nu comentez declarațiile unui inculpat fugar, care are mai multe dosare penale. O parte dintre ele sunt în instrumentare la DNA. O parte dintre ele sunt deja trimise în judecată. (...) Ca atare, nu comentez declarațiile unui inculpat fugar și nu doresc să intru în dialog cu acesta”

„În ceea ce privește atacurile, care sunt în ultima perioadă care sunt la adresa actului de justiție, aș avea mai multe comentarii.  În primul rând, v-aș ruga să observați că sunt atacuri făcute de inculpați, care sunt cercetați în dosarele DNA, inculpați care sunt trimiși în judecată sau chiar condamnați de DNA sau de persoane care îi susțin. Aceste atacuri sunt făcute datorită faptului că DNA și-a permis să deranjeze inculpații. Am observat în ultima perioadă că deși am făcut mai multe demersuri instituționale, aceste atacuri au continuat. Aș vrea să vă spun că doar la sfârșitul anului trecut am făcut peste 14 sesizări la CSM cu privire la afirmațiile tendențioase, denigratoare, mincinoase, uneori chiar ridicole ale inculpaților pe care i-am cercetat.

Am sesizat CNA pentru 12 emisiuni și chiar în cursul zilei de astăzi am reluat dialogul instituțional cu CSM și cu privire la afirmațiile făcute în spațiul public din partea mai multor persoane cercetate de DNA, am sesizat CSM. Practic, răspunsul meu la aceste declarații îl veți găsi în acea sesizare”.

La intrebarile ziaristilor, daca DNA este responsabila pentru fuga lui Ghita, Kovesi a raspuns ca "in niciun caz", in conditiile in care procurorii au dispus controlul judiciar, obligatia de a nu parasi tara si a dispus supravegherea operativa de catre Politia Romana, respectiv filajul fostului deputat.

Raspunsul cum a reusit sa scape de filaj "trebuie sa-l dea Ministerul de Interne", a precizat Laura Codruta Kovesi, care a mentionat ca procurorii nu dispunea insa de "indicii concrete ca voia sa fuga".

In ceea ce priveste o inregistrare audio difuzata de Ghita si in care ar aparea procurorul Mircea Negulescu, Kovesi a spus ca exista o sesizare in curs la CSM astfel incat nu poate comenta dar a subliniat ca "nu erau doi procurori DNA in acea discutie".

Video cu declarațiile șefei DNA:

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, se intalneste, astazi, cu procurorul general Augustin Lazar, cu sefa DNA – Laura Codruta Kovesi si cu procurorul sef al DIICOT – Daniel Horodniceanu. Intalnirea se desfasoara la sediul Ministerului Justitiei.

Laura Codruta Kovesi a sosit foarte relaxata la sediul Ministerului de Justitie. Ea le-a declarat jurnalistilor ca le va raspunde la intrebari la iesire, pentru a nu „intarzia la intalnire”. Este de asteptat ca ministrul Justitiei sa solicite detalii despre acuzatiile lui Sebastian Ghita.

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a afirmat ca intalnirea de luni cu ministrul Justitiei, Florin Iordache, vizeaza problematica resurselor Ministerului Public, dar si a bugetului, precum si chestiuni de logistica.

„Intalnirea de lucru vizeaza problematica resurselor Ministerului Public, discutii despre buget si chestiuni de logistica”, a declarat Lazar, la sosirea la sediul Ministerului Justitiei, potrivit Agerpres.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”