Kovesi: Toate resursele de la Serviciul Tehnic vor lucra pentru implementarea deciziei CCR și OUG

Kovesi: Toate resursele de la Serviciul Tehnic vor lucra pentru implementarea deciziei CCR și OUG

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat luni că toate resursele de la Serviciul Tehnic vor lucra pentru a implementa decizia Curții Constituționale privind interceptările și ordonanța de urgență care a fost adoptată, menționând că se va încerca recrutarea polițiștilor din structurile care anterior au pus în supraveghere măsurile de natură tehnică.

Ea a reiterat că DNA are nevoie de 130 de polițiști și de aproximativ 10 milioane de euro pentru a lucra așa cum s-a întâmplat în anii trecuți.

"Este bine că în primă fază avem acești 40 de polițiști, dar, sigur, în perioada imediat următoare va trebui să se găsească resurse pentru a primi și diferența până la 130 de oameni. (...) Pot doar să vă spun că, în acest moment, toate resursele de la Serviciul Tehnic vor lucra pentru a implementa decizia CCR și OUG care a fost adoptată. În perioada imediat următoare, se va vedea o încetinire a soluționării dosarelor tocmai datorită faptului că resursele pe care le avem le vom folosi pentru a suplimenta necesarul la Serviciul Tehnic", a afirmat Kovesi, la ieșirea de la Ministerul Public, unde a participat la prezentarea raportului de activitate pe anul 2015.

Șefa DNA a menționat că pentru completarea echipei cu cei 40 de polițiști sunt necesare o serie de formalități.

"Trebuie o procedură de recrutare a acestora, trebuie să facem o modificare a statelor de funcții și personal, ceea ce presupune o modificare de regulament la Ministerul Justiției și din nou un aviz din partea CSM. Depinde cât de mult vor dura aceste formalități pentru a putea completa echipa. (...) De această dată, nu putem selecta orice polițiști din Poliția Judiciară. Ei trebuie să aibă anumite cunoștiințe tehnice, să aibă o pregătire tehnică la bază. O să încercăm să recrutăm polițiști din structurile care anterior au pus în supraveghere aceste măsuri de natură tehnică. (...) Cu siguranță va trebui să facem (training — n.r.), atât pentru personalul pe care îl avem, cât și pentru cei pe care îi vom recruta", a explicat Kovesi.

Ea a refuzat să precizeze numărul dosarelor în care a fost deja invocată decizia CCR, arătând că acest lucru ar însemna să comenteze cazuri și probe care sunt în curs.

"Nu pot să vă dau exemple, pentru că ar însemna să comentez dosarele în curs. Pot doar să vă spun că s-au introdus de către apărător sau de către persoanele care au fost trimise în judecată cereri prin care s-a solicitat anularea probelor, invocându-se această decizie. S-a invocat în dosare aflate atât în faza de judecare la fond, s-a invocat în dosare care sunt în faza apelului, în dosare care sunt în cameră preliminară. O să vedem cum judecătorii vor soluționa aceste cereri. (...) Așa cum am spus și săptămâna trecută, dosarele DNA nu se bazează exclusiv pe interceptări. Întotdeauna aceste probe au fost dublate și de alte probe care au fost administrate în cursul procesului penal", a spus șefa DNA.

Kovesi a reamintit că efectul deciziei CCR cu cea mai mare influență asupra activității DNA ține de durata soluționării dosarelor.

"În prezent, este un volum foarte mare de dosare pe care procurorii trebuie să-l soluționeze, iar o parte din polițiștii din Poliția Judiciară a DNA vor trebui să se ocupe de aceste activități de la Serviciul Tehnic, ceea ce va însemna o durată mult mai mare a soluționării dosarelor", a subliniat procurorul-șef.

Întrebată cât ar putea dura cu totul această trecere de la un mod de lucru la celălalt, Kovesi a estimat că ar putea fi vorba de câteva luni, dacă DNA ar avea toate resursele 'începând de mâine'.

"Depinde foarte mult de resursele pe care o să le avem la dispoziție și aici nu mă refer numai la resursa umană, ci și la bani. Trebuie să cumpărăm echipamente, trebuie să facem training, trebuie să angajăm persoane care să aibă minime cunoștințe tehnice pentru că vor pune în aplicare niște măsuri de supraveghere tehnică. Aici nu vorbim doar de interceptarea comunicațiilor, vorbim de accesul la sisteme informatice, de localizări, de înregistrări în mediul privat, în mediul ambiental, sunt foarte multe activități de natură tehnică pe care procurorii nu o să le facă, ci o să le facă polițiștii din cadrul Serviciul Tehnic", a adăugat Kovesi.

Ea a afirmat că, încă din 16 februarie, când a văzut minuta CCR, în interiorul DNA s-au luat măsuri pentru a respecta decizia Curții. "Vă asigur că din momentul publicării în Monitorul Oficial toți cei din DNA, procurori și polițiști, vor respecta în totalitate ceea ce scrie în decizia CCR", a spus Kovesi.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...