Kremlinul consideră "absurd" un plan de pace pentru Ucraina elaborat de un avocat

Kremlinul consideră "absurd" un plan de pace pentru Ucraina elaborat de un avocat

Kremlinul a declarat luni că nu a fost informat în prealabil cu privire la un plan de pace elaborat de un avocat ucrainean pentru țara sa, care a fost detaliat în ziarul New York Times, și l-a numit oricum "absurd", relatează Reuters.

Potrivit cotidianului american, Andrii Artemenko, un avocat ucrainean, a trimis o propunere președintelui american Donald Trump, menită să pună capăt conflictului din estul Ucrainei între separatiștii pro-ruși și forțele guvernamentale.
    
Planul a fost transmis președintelui de avocatul său, Michael Cohen, care este un om de încredere al lui Donald Trump și lucrează pentru el din 2007, amintește AFP.

Potrivit New York Times, planul ar conduce la retragerea forțelor ruse din estul Ucrainei și la un referendum în care alegătorii ucraineni vor decide dacă Crimeea, anexată de Moscova de la Ucraina în 2014, ar fi închiriată Rusiei pentru o perioadă de 50 sau 100 de ani.
    
Moscova neagă că are trupe în Ucraina și a declarat în mod repetat că nu va discuta statutul Crimeii.
    
Întrebat despre informația din New York Times, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat reporterilor într-o conferință prin telefon luni că Kremlinul nu a fost informat în prealabil în legătură cu propunerea lui Artemenko și că aceasta este "absurdă".
    
"Nu e nimic de discutat. Cum și-ar putea închiria Rusia propria regiune?", a spus Peskov.
    
Singurul mod în care criza din Ucraina ar putea fi rezolvată este prin acordurile de pace de la Minsk, a adăugat Peskov.

Întrebat în scris de publicația americană, ambasadorul Ucrainei la Washington, Valeri Ciali, s-a pronunțat împotriva unei asemenea inițiative. "Este o încălcare grosolană a Constituției" ucrainene, a răspuns el. "Asemenea idei nu pot fi lansate sau avansate decât de persoane care reprezintă deschis sau secret interesele ruse", a subliniat diplomatul.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

4 Date și amănunte care dau fiori...

5 Ciolaniada liberală / Guvernul Cîţu porneşte morişca nepotismului de stat