Kurdistanul irakian a vândut petrol de peste 3,5 miliarde de euro în 2015

Kurdistanul irakian a vândut petrol de peste 3,5 miliarde de euro în 2015

Regiunea autonomă Kurdistanul irakian a anunțat marți că a vândut petrol în valoare de peste 3,5 miliarde de euro în 2015 în exporturi directe pe care guvernul de la Bagdad le consideră ilegale, scrie AFP. Kurdistanul a "încasat 3,949 miliarde de dolari" (3,548 miliarde de euro) din vânzarea directă de petrol între 24 iunie și 31 decembrie 2015, au informat autoritățile acestei regiuni din nordul Irakului într-un comunicat.

Această sumă "reprezintă o creștere substanțială în raport cu sumele primite de la Bagdad (guvernul central) în prima jumătate a anului trecut", a precizat executivul Kurdistanului.

Guvernul federal irakian a trimis 1,7 miliarde de euro Kurdistanului între ianuarie și iunie 2015, a adăugat sursa citată.

Kurdistanul irakian, afectat serios de prăbușirea prețului la țițeiul brut, a anunțat la începutul lunii februarie că funcționarii săi, cu excepția personalului din domeniul securității, nu își vor primi o parte din salariu. Numeroși salariați din sectorul bugetar nu sunt plătiți de mai multe luni.

Luni, premierul irakian, Haider al-Abadi, a afirmat că guvernul federal este dispus să plătească salariile funcționarilor din Kurdistan cu condiția ca această regiune să înceteze să mai exporte independent petrol.

Kurdistanul exportă petrol prin Turcia în pofida obiecțiilor guvernului central, mai scrie AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…