Kurzii sirieni, parteneri apreciați ai Statelor Unite (șeful Pentagonului)

Kurzii sirieni, parteneri apreciați ai Statelor Unite (șeful Pentagonului)

Kurzii sirieni, care tocmai au proclamat o regiune federală contra avizului Washingtonului, rămân parteneri militari foarte apreciați ai Statelor Unite, a subliniat joi ministrul american al apărării Ashton Carter, relatează AFP. "Ei s-au dovedit parteneri excelenți pentru noi pe teren luptând contra grupării Statul Islamic", a declarat el în fața Comisiei forțelor armate din Senat, la Washington.

"Le suntem recunoscători și dorim să continuăm" acest parteneriat, în timp ce "admitem complexitatea rolului lor regional", a adăugat Carter.

Statele Unite au avertizat miercuri că nu vor recunoaște crearea în Siria a regiunii autonome și unificate pe care kurzii au decis să o proclame, amintește France Presse.

Washingtonul consideră că orice model de federalism pentru Siria ar trebui să rezulte din discuțiile de soluționare a conflictului în curs de desfășurare la Geneva. Dar niciuna dintre părțile ce reprezintă minoritatea kurdă nu participă la aceste discuții, din cauza opoziției Turciei.

Kurzii sirieni au jucat un rol crucial în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria, constituind vârful de lance al forțelor care au recucerit teren de la jihadiști în nord-estul țării, mai amintește AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…