Kurzii sirieni, parteneri apreciați ai Statelor Unite (șeful Pentagonului)

Kurzii sirieni, parteneri apreciați ai Statelor Unite (șeful Pentagonului)

Kurzii sirieni, care tocmai au proclamat o regiune federală contra avizului Washingtonului, rămân parteneri militari foarte apreciați ai Statelor Unite, a subliniat joi ministrul american al apărării Ashton Carter, relatează AFP. "Ei s-au dovedit parteneri excelenți pentru noi pe teren luptând contra grupării Statul Islamic", a declarat el în fața Comisiei forțelor armate din Senat, la Washington.

"Le suntem recunoscători și dorim să continuăm" acest parteneriat, în timp ce "admitem complexitatea rolului lor regional", a adăugat Carter.

Statele Unite au avertizat miercuri că nu vor recunoaște crearea în Siria a regiunii autonome și unificate pe care kurzii au decis să o proclame, amintește France Presse.

Washingtonul consideră că orice model de federalism pentru Siria ar trebui să rezulte din discuțiile de soluționare a conflictului în curs de desfășurare la Geneva. Dar niciuna dintre părțile ce reprezintă minoritatea kurdă nu participă la aceste discuții, din cauza opoziției Turciei.

Kurzii sirieni au jucat un rol crucial în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria, constituind vârful de lance al forțelor care au recucerit teren de la jihadiști în nord-estul țării, mai amintește AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Mi-am pierdut fiul. Fiul meu Xavier este mort, ucis de virusul wok”

2 Totul a fost, de fapt, o farsă?

3 VIDEO „Nu mai am așteptări de la viață…”

4 Rezervele secrete ale Chinei

5 Dr. Nae / „Homosexualii sînt o anxietate majoră pentru bărbatul tradiţional fiindcă orientarea lor sexuală subminează însăşi identitatea masculină trad…