L-au prins pe Putin?/Dezvăluirile din The Guardian

L-au prins pe Putin?/Dezvăluirile din The Guardian

Palatele, iahturile și podgoriile care i-ar fi fost oferite lui Vladimir Putin de prieteni și oligarhi pot fi acum legate de ceea ce pare a fi o rețea informală care deține active în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari, relatează The Guardian .

O pistă de documente digitale pare să sugereze că o serie de case de vacanță și alte bunuri care ar fi fost folosite de președintele rus, care, conform înregistrărilor disponibile, aparțin sau au fost deținute de persoane fizice, companii și organizații caritabile separate, sunt legate printr-un nume de domeniu de e-mail comun, LLCInvest.ru.

O analiză a schimburilor de e-mailuri scurse din septembrie anul trecut sugerează, de asemenea, că directorii și administratorii asociați cu unele dintre entitățile separate care dețin și gestionează aceste active au discutat problemele de afaceri zilnice ca și cum ar face parte dintr-o singură organizație.

Un expert anticorupție din Rusia, care a solicitat anonimatul, având în vedere situația politică de la Moscova, a declarat pentru The Guardian că descoperirile au ridicat semne de întrebare cu privire la existența unui nivel de „management comun”.

„LLCInvest seamănă cel mai mult cu o cooperativă sau o asociație, în care membrii săi pot face schimb de beneficii și de proprietăți”, a sugerat acesta.

Timp de aproape două decenii, Putin a fost acuzat că a acumulat în secret o bogăție imensă prin intermediari, alimentată de o serie de dezvăluiri în scurgeri de informații precum Pandora Papers despre averile celor mai apropiați oameni de președintele rus.

Serghei Kolesnikov, un om de afaceri, a afirmat în urmă cu 10 ani că a fost în spatele unui plan care a permis unui grup de oligarhi de top din Rusia să adune miliarde de ruble într-un fel de „fond de investiții” în beneficiul lui Putin, care era pe atunci prim-ministru. Afirmațiile au fost negate, iar Kolesnikov a fugit din Rusia.

Luna trecută, guvernul britanic a pus în contrast „stilul de viață luxos” al lui Putin cu documentele oficiale rusești care enumerau „bunuri modeste”, inclusiv un mic apartament în Sankt Petersburg, două mașini din epoca sovietică din anii 1950, o rulotă și un mic garaj.

Ancheta integrală, disponibilă aici .

House in Gelendzhik on the Black Sea
Alexei Navalny has claimed this £1bn palace was built for Putin’s personal use in Gelendzhik on the Black Sea. Photograph: AP
Villa Sellgren
Villa Sellgren is owned by Sergey Rudnov, the son of a childhood friend of Putin. Photograph: Navalny.com
Shellest Yacht
The yacht Shellest is owned by the nonprofit organisation Revival of Maritime Traditions.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria