La cinci ani de la moartea lui Ben Laden, șeful CIA vrea capul SI

La cinci ani de la moartea lui Ben Laden, șeful CIA vrea capul SI

La cinci ani de la moartea lui Osama Ben Laden într-un raid american, directorul CIA John Brennan a estimat, duminică, că eliminarea șefului grupării Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Bagdadi, ar avea un "impact" important asupra organizației jihadiste care a eclipsat Al Qaida, relatează AFP.

Ben Laden a fost ucis în noaptea de 1 spre 2 mai 2011 de forțele speciale americane care au luat cu asalt casa lui din Abbottabad în Pakistan.

Brennan a fost întrebat duminică de canalul NBC în legătură cu seara istorică din 1 mai (ora Statelor Unite) când președintele Statelor Unite Barack Obama a anunțat întregii lumi moartea șefului Al Qaida.

"Am distrus o mare parte (din rețeaua) Al Qaida. Ea nu este complet eliminată... Acum ne vom confrunta în anii următori cu noul fenomen SI", a rezumat șeful agenției centrale de informații americane.

Dar jurnalistul de la NBC l-a întrebat pe Brennan, care se exprimă rar în mass-media americane, dacă șeful SI a devenit la fel de "important" cum a fost cel al Al Qaida.

Da, "este important și vom distruge SI, nu am nicio îndoială... Dacă îl vom avea pe Bagdadi, cred că aceasta va avea un mare impact asupra organizației. Ei vor suferi efectele", a răspuns șeful CIA.

Cu toate acestea, Sl "nu este numai o mare organizație, este un fenomen. Noi nu îi vedem numai în Siria și Irak, îi vedem în Libia, Nigeria și alte țări", a avertizat Brennan, evocând celulele și rețelele grupării jihadiste din afara bastioanelor sale sirian și irakian.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 VIDEO Priviți ce face vietnamezul ăsta într-o fabrică din Cluj

3 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

4 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

5 Cântărețul Mircea Rusu a fost încarcerat / El este autorul hitului „Omul bun și pomul copt”