La final de mandat, Trump graţiază mai multe persoane implicate în ancheta rusă şi în scandalul Blackwater

La final de mandat, Trump graţiază mai multe persoane implicate în ancheta rusă şi în scandalul Blackwater

Cu o lună înainte de plecarea sa de la Casa Albă, preşedintele american Donald Trump a graţiat 15 persoane, între care doi foşti colaboratori ai săi implicaţi în ancheta privind ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale din 2016 şi mai mulţi militari condamnaţi în legătură cu scandalul privind acţiunile firmei de securitate Blackwater din Irak, a anunţat marţi Casa Albă, transmit AFP şi dpa.

Între cei graţiaţi se numără fostul consilier diplomatic al campaniei din 2016 George Papadopoulos, care a recunoscut că a minţit poliţia federală FBI în ce priveşte contactele sale cu un intermediar care promisese să-l pună în legătură cu responsabili ruşi.

Graţierea lui Papadopoulos, care a stat 12 zile la închisoare, ulterior fiind eliberat condiţionat, "corectează răul făcut multor oameni de către (procurorul special Robert) Mueller", a menţionat Casa Albă, în referire la coordonatorul anchetei asupra interfenţelor ruse, care după doi ani de investigaţii nu a reuşit să stabilească existenţa unei înţelegeri între Moscova şi miliardarul republican.

Şi avocatul olandez Alex van der Zwaan, condamnat în legătură cu aceeaşi anchetă, a fost graţiat marţi de Trump.

Trump l-a graţiat deja la sfârşitul lui noiembrie pe fostul său consilier pentru securitate naţională Michael Flynn, condamnat tot în ancheta Mueller, denunţată în mod repetat de liderul de la Casa Albă drept vânătoare de vrăjitoare.

Au mai fost graţiaţi patru foşti angajaţi ai Blackwater, condamnaţi pentru moartea mai multor civili irakieni în 2007. Unul dintre ei, Nicholas Slatten, era condamnat la închisoare pe viaţă.

Cei patru agenţi de securitate, condamnaţi pentru moartea a 14 civili irakieni şi rănirea altor 17 într-un episod controversat survenit la Bagdad la 16 septembrie 2007, au susţinut că au deschis focul în legitimă apărare.

Trump a graţiat de asemenea doi foşti congresmeni republicani acuzaţi de infracţiuni financiare şi a redus sau anulat pedepsele altor persoane condamnate fără legătură cu politica.

Este un obicei ca preşedinţii americani în exerciţiu să anunţe graţieri în ultimele săptămâni petrecute la Casa Albă. Mandatul lui Trump se încheie la 20 ianuarie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

2 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo

3 Noul război? Amănunte care dau fiori...

4 Ucrainenii l-au „eliberat de viață” pe instructorul super-piloților ruși

5 VIDEO În prima mașină erau șase comandanți ruși care au fost „eliberați de viață”. În cealaltă, 5 soldați, „eliberați” și ei...