La noi erau alte vremuri când s-a întâmplat asta...

La noi erau alte vremuri când s-a întâmplat asta...

S-au împlinit 42 de ani de la scufundarea distrugătorului ușor, Type 42, HMS Sheffield, de către argentinieni în timpul războiului din Maldive sau Falkland din 1982.

Momentul a fost amintit de Royal Navy, printr-o postare pe pagina oficială de Facebook, publicând totodată in memoriam numele celor 20 de marinari britanici care și-au pierdut atunci viața.

HMS Sheffield a fost prima navă pe care Marina britanică, cunoscută la nivel mondial ca una din cele mai performante Forțe Navale din lume, o pierde în timpul unui conflict militar, după cel de-al Doilea Război Mondial.

1. HMS Sheffi... (hms-sheffield_60227200.jpg)

HMS Sheffield, prima și singura navă pierdută în luptă de Marea Britanie după cel de-al Doilea Război Mondial. Photo source: Royal Navy

Nava a fost scufundată pe 10 mai în timpul războiului dintre Marea Britanie și Argentina.

E vorba despre războiul Insulelor Falkland. Arhipelagul este revendicat și azi de Argentina, dar sub numele de Maldive. Insulele Falkland au un guvern propriu, însă sunt declarate de Marea Britanie drept teritoriu al său de peste mări.

Marea Britanie controlează insulele Falkland din 1833, când i-a alungat pe oficialii argentinieni de pe acest teritoriu. În 1982, Marea Britanie a respins cu succes o încercare a Argentinei de a-şi reimpune pe cale militară suveranitatea asupra arhipelagului, care se află la circa 400 de kilometri est de Argentina continentală.

Iar în primele zile ale conflictului argentinienii au reușit să scufunde distrugătorul HMS Sheffield.

Povestea scufundării distrugătorului HMS Sheffield de către un avion Super Etendard care a lansat o rachetă Exocet

Distrugătorul a fost scufundat de un avion de producție franceză, operat de argentinieni. E vorba de un Super Etendard produs de Dassault Aviation care a lansat o rachetă anti-navă Exocet produsă de MBDA.

Britanicii au desecretizat în urmă cu șase ani un raport oficial care a dus la pierderea HMS Sheffield, raport abordat la perioada respectivă și de The Guardian.

Și, așa cum precizează și raportul oficial, distrugătorul Type 42 a fost scufundat după un lanț întreg de greșeli pe care marinarii britanici le-au făcut.

Astfel, doi ofițeri au fost găsiți vinovați de neglijență, dar nu au fost trimiși la Curtea Marțială și au scăpat și fără măsuri disciplinare, probabil și pe fondul euforiei din Marea Britanie care a reușit să câștige războiul împotriva Argentinei.

Se pare că unul din ofițeri, responsabili de apărarea antiaeriană părăsise sala de operațiuni a navei pentru a bea o cafea, moment în care Marina Argentinei a lansat atacul. Asistentul său era și el plecat, fiind la toaletă.

2. HMS Sheffi... (hms-sheffield-lovita_60683300.jpg)

HMS Sheffield, prima și singura navă pierdută în luptă de Marea Britanie după cel de-al Doilea Război Mondial. Photo source: Royal Navy

Radarul de la bordul distrugătorului, care ar fi putut detecta avioanele de luptă Super Etendard care se apropiau, era și el inactiv. Când nava HMS Glasgow aflată în apropiere a observat aeronava care se apropia periculos de mult de HMS Sheffield, era prea târziu, echipajul de pe distrugător nu a mai avut timp să reacționeze.

Comisia de anchetă a stabilit că ofițerii s-au bazat pe evaluări eronate privind amenințarea argentiniană.

Ancheta a mai stabilit că căpitanul distrugătorului și secundul acestuia nu aveau experiență relevantă în ceea ce privește navele de suprafață.

În urma scufundării distrugătorului 20 de marinari britanici au murit iar alți 26 au fost răniți. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Americanii au venit la București pentru Halep. „A fost ca și cum m-ar fi lovit un camion”

3 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

4 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

5 O știre pozitivă despre România