La o zi după alegeri, niciunul din candidaţii la Casa Albă nu a întrunit voturile necesare în Colegiul electoral

La o zi după alegeri, niciunul din candidaţii la Casa Albă nu a întrunit voturile necesare în Colegiul electoral

Joe Biden a câştigat miercuri în statele-cheie Michigan şi Wisconsin, recucerind o parte importantă a "zidului albastru' pierdut de democraţi la alegerile prezidenţiale din Statele Unite de acum patru ani şi reducându-i mult şansele de realegere preşedintelui în exerciţiu, republicanul Donald Trump, scrie Associated Press. Agenţia consemnează că la o zi după încheierea scrutinului niciunul din cei doi candidaţi nu a întrunit cele 270 de voturi în Colegiul Electoral necesare pentru următorul mandat la Casa Albă.

După victoriile în cele două state din regiunea Marilor Lacuri, Biden dispune însă de 264 de voturi în Colegiu şi mai are nevoie să câştige într-un singur stat din cele încă indecise pentru a deveni al 46-lea preşedinte al SUA. El a fost votat de peste 71 de milioane de americani - un record istoric - şi a declarat miercuri după-masă, într-o conferinţă de presă, că se aşteaptă să fie ales; totuşi, el nu şi-a proclamat încă victoria.

'Voi guverna ca preşedinte al Americii. Nu vor fi state roşii (republicane - n. red.) şi albastre (culoarea democraţilor). Doar Statele Unite ale Americii', a spus fostul vicepreşedinte Biden.

Spre deosebire de el, Trump a susţinut vineri că a câştigat, deşi încă mai erau de numărat milioane de voturi şi cursa electorală era departe de final.

Campania lui Trump a solicitat renumărarea voturilor în Wisconsin; Associated Press reaminteşte că în istorie, demersurile similiare în acest stat au schimbat rezultatul cu doar câteva sute de voturi, iar acum Biden conduce cu un avans de 0,624 puncte procentuale din peste 3,3 milioane de buletine numărate, adică peste 20.000 de voturi.

Nu este clar cum sau când se va stabili câştigătorul, însă calea spre victorie ale lui Biden este mult mai clară. I-ar fi suficientă victoria în Nevada, stat în care momentan este plasat pe primul loc şi care determină şase voturi în Colegiul Electoral.

Trump a încercat miercuri să amplifice relatările nesusţinute de dovezi despre teorii ale conspiraţiei legate de numărul mult mai mare de voturi obţinut de democraţi la numărarea voturilor prin corespondenţă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...