La o zi după ce Ankara a acceptat aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, SUA anunţă că susţine vânzarea de avioane F-16 Turciei

La o zi după ce Ankara a acceptat aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, SUA anunţă că susţine vânzarea de avioane F-16 Turciei

„Statele Unite sprijină modernizarea flotei de avioane de luptă a Turciei, deoarece aceasta este o contribuţie la securitatea NATO, deci la securitatea Americii”, a declarat Celeste Wallander, asistentă pentru probleme de securitate internaţională a secretarului apărării SUA, conform Reuters .

„Aceste planuri sunt în lucru. Şi trebuie să se lucreze la ele prin procesele noastre de contractare”, a adăugat ea.

Turcia a solicitat Statelor Unite, în octombrie, să aprobe achiziţia a 40 de avioane F-16 produse de Lockheed Martin, precum şi a aproape 80 de seturi de componente pentru modernizarea aeronavelor existente.

Washingtonul nu a exprimat deschis până acum nicio opinie privind vânzarea, ci a spus doar că trebuie parcursă procedura legală necesară.

În martie, Departamentul de Stat le-a trimis o scrisoare unor membri ai Congresului SUA în care se opuneau tranzacţiei, explicând că relaţiile comerciale „corespunzătoare” cu Turcia în domeniul apărării ar servi intereselor americane.

Anunţul făcut de Wallander vine în urma unui acord încheiat marţi între Turcia, Finlanda şi Suedia, după patru ore de discuţii, evitând un impas jenant la reuniunea a 30 de lideri NATO, care şi-a propis să arate unitatea aliaţilor în faţa Rusiei, după invazia din Ucraina.

Cele trei ţări au semnat un memorandum comun care subliniază angajamentul ”de a-şi extinde sprijinul deplin împotriva ameninţărilor la adresa securităţii celeilalte (n.r. ţări)”.

Oficiali americani au respins, însă, orice legătură între susţinerea guvernului SUA pentru achiziţionarea avioanelor F-16 şi schimbarea de poziţie a Turciei.

„SUA nu au oferit Turciei nimic şi nu li s-a cerut nimic de către Turcia”, a declarat un oficial guvernamental de rang înalt.

Acesta a spus că oficialii americani sunt angajaţi într-un dialog tehnic privind cererea Turciei de a achiziţiona avioane F-16. Congresul ar avea ultimul cuvânt cu privire la orice astfel de vânzări.

Erdogan a criticat Statele Unite în legătură cu vânzarea F-16, spunând că blochează Ankara, înainte de a pleca marţi spre Madrid.

În scurtele sale remarci înainte de întâlnirea cu Biden, Erdogan nu a adus în discuţie problema aeronavelor F-16, dar şi-a exprimat plăcerea de a-l întâlni pe Biden „după mult timp”. Întâlnirea lor a durat aproximativ o oră.

Vânzările de armament al SUA către aliatul NATO Turcia a ajuns un subiect controversat după ce, Ankara a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare antirachetă, declaşând sancţiuile SUA şi eliminarea Turciei din programul de construcţie a celor mai noi avioane de luptă, F-35.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...