La vot ÎMPOTRIVA PENALILOR!

La vot ÎMPOTRIVA PENALILOR!

Aceste alegeri locale sunt, teoretic, despre tevi si autobuze, despre parcuri si curatenie. Ca doar alegem primari si consilieri locali. Dar momentul actual al Romaniei consider ca le incarca de o puternica simbolistica suplimentara, poate chiar mai importanta decat mizele locale.

Aceste alegeri sunt in buna masura despre anticoruptie. Si a spus-o direct, cu claritatea pe care o da o buna educatie in privinta statului de drept si o oarecare distanta, ambasadorul SUA, Hans Klemm: "incurajez romanii sa nu voteze candidati care au fost acuzati de coruptie. (...) Coruptia politica exista si in Statele Unite, sunt foarte multi politicieni care au fost gasiti vinovati de coruptie doar in ultimele luni. (...) 

In SUA, pana cand cineva este condamnat, nu exista o interdictie in a candida, dar partidele evita orice asociere cu cineva acuzat de fapte de coruptie (...) Toate alegerile sunt importante, insa acestea sunt deosebit de pline de semnificatie pentru Romania si ii incurajez pe toti alegatorii sa mearga la vot".

De ce cred si eu ca acestea sunt alegeri cruciale? Dupa prezidentiale, cand numarul candidatilor a fost mic, sunt primele alegeri la scara nationala dupa ce anticoruptia a inceput cu adevarat in Romania, in 2013.

De trei ani, DNA scoate la iveala mizeria politicii si administratiei romanesti. Sunt deja si condamnari semnificative. Toate sondajele arata o sustinere masiva a populatiei pentru DNA.

Dar acum e momentul adevarului, dincolo de sondaje, la vot. Locul unde punem stampila arata atasamentul real pentru anticoruptia din Romania. Daca vom continua sa ii votam cei vinovati pentru pradarea sistematica a acestei tari, nu vom face decat sa ii validam si sa le dam aripi.

DNA ii poate trimite in judecata, judecatorii ii pot condamna, dar daca sanctiunea politica la vot nu exista, ma tem ca anticoruptia ramane intr-un picior care oricand poate fi fracturat.

Si nu ma indoiesc ca, fara un vot masiv anticoruptie, asa va si fi. Deja se fac scenarii de mutilare a Codului Penal, de blocare a institutiilor Justitiei, CCR e la un pas sa dea un soi de amnistie prin dezincriminarea abuzului in serviciu.

De ce credeti ca se incearca eliminarea lui Valeriu Zgonea in ultimele saptamani din aceasta legislatura si plasarea in fruntea Camerei Deputatilor a inculpatului Ponta? De ce credeti ca se vorbeste despre o motiune impotriva Guvernului Ciolos?

Daca votul popular ii valideaza pe corupti, nimic nu le va mai sta in cale.

Deci mergeti la vot pentru a apara pana la urma cel mai important castig al Romaniei ultimei perioade: acest inceput de curatare, aceasta ofensiva impotriva nenorocirii care tine Romania captiva!

Este momentul in care putem si, cred eu, trebuie sa votam cu adevarat impotriva coruptiei. Pentru ca numai fara ea si tevile, si autobuzele, si parcurile vor fi mai bune.

Daca nu, cred ca putin va mai trece pana sa ne prabusim in timp, captivi cu voie ai penalilor pe care i-am votat sau impotriva carora nu ne-am obosit sa votam.

Ioana Ene Dogioiu/Ziare.com


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina