Lacul Baikal a ajuns la cel mai scăzut nivel al său din ultimii 60 de ani

Lacul Baikal a ajuns la cel mai scăzut nivel al său din ultimii 60 de ani

Lacul Baikal, cel mai mare rezervor de apă dulce al planetei, a ajuns marți la cel mai scăzut nivel al său din ultimii 60 de ani, din cauza secetei și a drenajului excesiv, potrivit militanților ecologiști, scrie AFP.

'Nivelul actual este cel mai scăzut din ultimii 60 de ani', a declarat Iuri Safianov, ministrul resurselor naturale din republica Buriatia, una din cele două regiuni învecinate ale lacului Baikal.

Lacul conține aproximativ 20% din totalul rezervelor de apă dulce ale planetei.

În prezent nivelul actual nu depășește decât cu opt centimetri nivelul minim de 456 metri față de nivelul mării, a mai adăugat Safianov, citat de presa locală, potrivit AFP.

Confruntat cu această situație, departamentul ministerului rus pentru situații de urgență din republica Buriatia a anunțat marți că 'intră în stare de alertă' pentru a supraveghea aprovizionarea cu apă a comunităților învecinate, care riscă să fie afectate de o penurie de apă.

Organizațiile pentru protejarea mediului acuză industria locală pentru crearea acestei situații, în special societatea hidroelectrică Irkutskenergo, care a abuzat de resursele lacului instalând o hidrocentrală pe râul Angara, singurul râu care izvorăște din Baikal.

'În fiecare an industria locală a redus nivelul lacului pentru producerea de electricitate', a afirmat Alexandr Kolotov, coordonator rus pentru ONG-ul 'Râuri fără Frontiere', un grup ce reunește asociații ecologiste chineze, ruse, mongole și americane.

Vara trecută nivelul lacului era deja redus și toată lumea aștepta să fie un an ploios, însă seceta a redus și mai mult nivelul lacului, a declarat Arkadi Ivanov, responsabilul programului Baikal din cadrul Greenpeace.

Guvernul rus trebuie să decidă săptămâna viitoare dacă va autoriza o nouă reducere a nivelului minim al lacului Baikal pentru alimentarea hidrocentralelor.

Aflat în sudul Siberiei, lacul Baikal este totodată cel mai adânc lac din lume și habitatul a peste 1.700 de specii de plante și animale, dintre care peste două treimi nu se regăsesc nicăieri pe glob. În 1996 a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

AGERPRES


populare
astăzi

1 ALERTĂ „S-a blocat tot financiar. S-a încetat orice plată” / Umbrărescu oprește lucrările la autostrăzile A8 și A3 pe perioadă nedeterminată? / Mesajele c…

2 „S-a așezat cu nesimțire în față” / La întâlnirea cu românii de aici ar fi ieșit printr-o ușă din spate și a plecat rapid cu o mașină

3 Culise din bătălia pentru putere din PSD, unde scaunul lui Ciolacu se clatină doar pe jumătate

4 VIDEO Da, în microbuz este Simion, care fuge! / „Nu a fost preconizată, nu am fugit. Întrebați oamenii de acolo, nu propaganda. Pierdeam avionul”

5 Cam are dreptate omul ăsta în ce spune despre Viktor Orban...