
Lacul Vidraru, golit complet pentru prima dată de la inaugurarea sa în 1966. Care este motivul
Începând cu 1 august 2025, Lacul Vidraru va fi golit complet, pentru prima dată de la inaugurarea sa în 1966, pentru lucrări de retehnologizare care vor prelungi viața barajului și a amenajării hidroenergetice.
Lacul Vidraru va fi golit complet pentru prima dată de la darea sa în exploatare în anul 1966, începând cu data de 1 august 2025, a anunțat Primăria orașului Curtea de Argeș printr-un comunicat transmis pe Faceboo k.
Procedura de golire va fi realizată de Hidroelectrica în mai multe etape succesive, cu finalizarea prevăzută pentru 28 februarie 2026, fiind parte din proiectul de retehnologizare a Amenajării Hidroenergetice Vidraru .
Lucrări pentru siguranța barajului
Această golire completă este o operațiune necesară pentru ca echipele tehnice să poată interveni asupra echipamentelor hidromecanice ale barajului, punând în siguranță întreaga amenajare și asigurând funcționarea acesteia pentru un nou ciclu de viață.
Contractul pentru retehnologizare a fost adjudecat de asocierea formată din Electromontaj (lider de asociere), Koncar – Engineering Co. Ltd. și Butan Grup, cu o valoare de 188,3 milioane euro fără TVA.
„Această acțiune se desfășoară în conformitate cu prevederile Legii Apelor (art. 66), fiind avizată de Administrația Națională «Apele Române» și beneficiind de acordul de mediu necesar. Rugăm cetățenii și operatorii economici din zonă să își adapteze activitățile corespunzător, în funcție de evoluția lucrărilor”, a transmis Primăria orașului Curtea de Argeș.
În fazele finale ale procesului, debitele vor fi evacuate controlat în aval, în albia râului Argeș, şi vor avea valori cuprinse între 20 și 47 mc/s.
Un lac cu rol energetic și turistic
Lacul artificial Vidraru, creat în 1965, are o suprafață de 893 de hectare și un volum de 465 de milioane de metri cubi, fiind folosit pentru producția de energie electrică, prevenirea inundațiilor și irigații. Totodată, lacul reprezintă un important punct de atracție turistică, folosit pentru recreere, sporturi și pescuit, fiind un loc înconjurat de legende şi poveşti care vorbesc despre Vidrar Vânătorul.
Sursa: adevarul.ro