Lansarea rachetei Vega, amânată din nou

Lansarea rachetei Vega, amânată din nou

Lansarea rachetei Vega, primul ''charter'' spaţial european, programată marţi seară din Guyana Franceză, a fost din nou amânată din cauza trecerii unui taifun deasupra unei staţii de monitorizare din Coreea de Sud, a anunţat Arianespace, relatează AFP.

''Trecerea taifunului Maysak peste Coreea de Sud, care a necesitat securizarea echipamentelor staţiei de telemetrie Jeju, conduce la amânarea fazei finale a operaţiunilor de pregătire pentru lansarea VV16'', planificată de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză la ora locală 22:51, a anunţat Arianespace într-un comunicat de presă.

''O nouă dată de lansare va fi stabilită în funcţie de evoluţia situaţiei ciclonice deasupra staţiei Jeju şi a consecinţelor acesteia'', potrivit companiei responsabile de Vega.

Lansarea acestei rachete europene uşoare, pentru a plasa pe orbită aproximativ cincizeci de sateliţi, a fost amânată de mai multe ori, mai întâi în contextul crizei sanitare, apoi din cauza condiţiilor meteorologice deosebit de nefavorabile (vânturi puternice de altitudine) din zona Guyana.

Acest zbor ar trebui să marcheze revenirea rachetei Vega după eşecul său din vara anului 2019, eveniment care a dus la distrugerea sa, ca măsură de precauţie.

Lansarea este crucială pentru programul spaţial european, care îşi va face intrarea pe o piaţă în plină expansiune, unde concurenţa - în special cea reprezentată de compania americană SpaceX - se dezlănţuie. Misiunea VV16 a Arianespace este inedită pentru europeni deoarece va efectua prima lansare partajată, în beneficiul mai multor clienţi (''rideshare''). Lansatorul uşor va plasa pe orbita joasă 53 de sateliţi pentru 21 de clienţi din 13 ţări diferite.

"Lansatorul Vega şi cei 53 de sateliţi de la bord sunt într-o configuraţie stabilizată şi în siguranţă totală", a precizat marţi Arianespace.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...