Lavrov: Incidentul cu dronele deasupra Kremlinului a fost un „act ostil”

Lavrov: Incidentul cu dronele deasupra Kremlinului a fost un „act ostil”

Incidentul de miercuri cu drone deasupra Kremlinului a fost un „act ostil", a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov. El avertizează că Rusia va răspunde cu „acţiuni concrete", relatează Reuters, EFE şi AFP.

Serghei Lavrov / Foto: EPA-EFE

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a lansat două drone asupra Kremlinului cu scopul de a-l ucide pe preşedintele Vladimir Putin şi a declarat, la o zi după incident, că SUA s-ar afla în spatele acestui pretins atac. Ucraina a negat orice implicare în respectivul incident, iar Casa Albă a respins la „minciunile" ruseşti.

„Nu vom răspunde prin discuţii dacă a fost sau nu un 'casus belli'. Vom răspunde cu acţiuni concrete", a declarat şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă în Goa, pe coasta de vest a Indiei, unde participă la o reuniune ministerială a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS).

„Casus belli" este un termen latin pentru o acţiune politică sau militară care poate conduce la declanşarea unui război.

„A fost în mod clar un act ostil şi este absolut evident că teroriştii de la Kiev nu ar fi putut să-l comită fără ştirea stăpânilor lor", a declarat Lavrov în aceeaşi conferinţă de presă. Referitor la acţiunile de represalii, ministrul rus a spus că Moscova „are multă răbdare", evocând un proverb rusesc potrivit căruia ruşii „se înhamă greu la o treabă, dar când o fac, fac repede", conform TASS.

Moscova îi acuză pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi guvernul său că ar fi o 'unealtă' a SUA şi a aliaţilor lor, notează EFE.

Conflictul din Ucraina nu poate fi rezolvat doar prin îngheţarea situaţiei de pe frontul din Donbas (est), întrucât 'toată lumea înţelege natura geopolitică a ceea ce se întâmplă', a mai declarat Lavrov.

Fără rezolvarea principalei probleme geopolitice, pe care a definit-o ca fiind dorinţa Occidentului de a-şi menţine hegemonia şi de "a-şi dicta tuturor voinţa", nicio criză nu poate fi rezolvată, "nici în Ucraina şi nici în alte părţi ale lumii", a afirmat ministrul rus.

„Nu am negat niciodată necesitatea de a rezolva problemele care au apărut ca urmare a acţiunilor SUA şi ale sateliţilor lor de a burduşi Ucraina cu arme pentru confruntarea cu Rusia", a mai spus Serghei Lavrov.

Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a intrat în a 15-a lună, deşi Moscova continuă să-şi numească agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată drept "operaţiune militară specială".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Document confidențial / Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitat…

2 În ce țară trăim? / Un document după citirea căruia vomiți de scârbă / Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat

3 VIDEO Priviți, coloană blindată rusească, făcută scrum la zeci de kilometri în spatele frontului din sud

4 „Halep s-a dopat“ / Un „guru” al presei românești admite o realitate dură pe baza probelor

5 Foarte interesante amănunte...