Lavrov și Steinmeier au vizitat împreună locurile bătăliei de la Stalingrad

Lavrov și Steinmeier au vizitat împreună locurile bătăliei de la Stalingrad

Miniștrii de externe rus și german, Serghei Lavrov și Frank-Walter Steinmeier, au vizitat împreună joi la Volgograd, fostul Stalingrad, locurile unde s-a dat cea mai sângeroasă bătălie din al Doilea Război Mondial, relatează agenția DPA. Cei doi oficiali s-au reunit la un cimitir din sudul orașului, unde sunt înmormântați circa 60.000 de soldați ruși și germani, numărul total al victimelor din acea confruntare fiind de peste 700.000. Începută în iunie 1942, bătălia de la Stalingrad avea să se încheie în februarie anul următor cu victoria armatei sovietice și a schimbat în mod decisiv evoluția frontului de est.

Steinmeier a afirmat că, în pofida actualelor relații complicate dintre Germania și Rusia din cauza crizei ucrainene, pentru el este important să 'reflecteze la ororile celui de-al Doilea Război Mondial', alături de omologul său rus. 'Trebuie să promovăm înțelegerea în locul vechilor stereotipuri și să depășim diferențele în mod pașnic. În zile ca aceasta, trebuie să punem accentul pe ceea ce ne leagă și ceea ce ne separă', a adăugat șeful diplomației germane. Lavrov și Steinmeier au mai vizitat împreună și memorialul de la Mamayev Kurgan.

Potrivit presei, principalul obiectiv al deplasării lui Steinmeier la Volgograd este pregătirea vizitei pe care cancelarul german Angela Merkel o va efectua la 10 mai la Moscova, unde se va întâlni cu președintele Vladimir Putin. La fel ca ceilalți lideri ai statelor Uniunii Europene, Angela Merkel nu va onora invitația de a participa la parada militară ce se va desfășura pe 9 mai în Piața Roșie din Moscova, paradă organizată de guvernul rus în fiecare an, dar care acum are o semnificație specială în contextul împlinirii a șapte decenii de la capitularea Germaniei naziste. În schimb, ea va fi prezentă la o ceremonie ce se va desfășura la Monumentul Soldatului Necunoscut, situat în vecinătatea Kremlinului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă