Lazăr, despre OUG privind contestaţia în anulare: Deciziile Curţii Constituţionale dispun pentru viitor

Lazăr, despre OUG privind contestaţia în anulare: Deciziile Curţii Constituţionale dispun pentru viitor

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat luni că hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege iar deciziile Curţii Constituţionale dispun doar pentru viitor, referindu-se astfel la o ordonanţă de urgenţă care le-ar da posibilitatea persoanelor condamnate să depună contestaţii în anulare.

"Hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, toată lumea trebuie să aibă încredere în ele şi cine îşi va asuma această răspundere va trebui să analizeze de asemenea neretroactivitatea legii penale, să mai analizeze faptul că deciziile Curţii Constituţionale dispun pentru viitor - sunt aspecte foarte sensibile, care determină o reflecţie aprofundată pentru oricine doreşte să se gândească la un proiect de ordonanţă de urgenţă în acest sens", a spus Lazăr la Digi 24.

El consideră că este important ca opinia publică să rămână cu un sentiment de încredere în Justiţie.

"De acest sentiment de încredere în Justiţie depinde şi legitimitatea sistemului judiciar - dacă noi într-un an facem într-un fel, anul viitor vom face într-un alt fel, această legitimitate va fi pusă sub un mare semn de întrebare. Şi noi totuşi trăim într-o Uniune Europeană în care statul de drept este o valoare esenţială, iar interferarea puterilor în domeniul de competenţă al altor puteri nu ar trebui să acţioneze în acest mod", a susţinut Lazăr.

În opinia sa, nu se poate umbla la o hotărâre judecătorească definitivă şi să se creeze în opinia publică imaginea că o hotărâre judecătorească poate fi schimbată după caz şi după o orientare sau alta.

"Legea penală nu retroactivează şi asta o ştiu nu numai judecătorii constituţionali, care chiar au o jurisprudenţă în care atrag atenţia asupra acestui fapt (...) şi o ştie şi domnul ministru. Însă, s-ar părea că jocul politic este de aşa natură, încât trebuie să adopte o anumită cale, care este mai mult politică decât juridică. Va fi foarte foarte dificil să-mi explice cineva cum va explica printr-o notă de fundamentare neretroactivitatea legii penale şi cum în acest caz legea penală ar trebui să retroactiveze", a afirmat procurorul general.

El a mai spus că aceia care vor lucra la proiect vor trebui să analizeze problematica stabilităţii raporturilor juridice, "fiindcă securitatea raporturilor juridice este un principiu constituţional".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat duminică seara că a redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru a da posibilitatea persoanelor condamnate de completuri "nelegal constituite" şi care nu mai sunt în termen să poată depune contestaţii în anulare.

"Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite. Şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi, vor plăti, dacă nu vor fi vinovaţi, sigur nu există temei să plătească. Aceasta este o primă şi imediată măsură. A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea sau încheierea acelor protocoale. Aşteptăm motivarea deciziei Curţii, vedem dezlegarea pe care o vor da judecătorii constituţionali şi în funcţie de care, probabil, vom proceda în aceeaşi măsură să le dăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat, să verifice dacă urmărirea penală a fost făcută pe probele legale din Codul de procedură penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe bază de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală (...). Ordonanţă de urgenţă pentru contestaţia în anulare de către cei condamnaţi definitiv, care au pierdut termenul de contestaţie, condamnaţi în complete nelegal constituite, asta e una. Doi - aşteptăm decizia şi, în funcţie de dezlegarea judecătorilor, cel mai probabil vom proceda la fel. (...) Ordonanţa este pregătită", a spus Toader, într-o intervenţie telefonică la România TV. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa