Lazăr: În 2016, a sporit gradul de violență în societatea românească; 44 de minori au fost violați de unul dintre părinți

Lazăr: În 2016, a sporit gradul de violență în societatea românească; 44 de minori au fost violați de unul dintre părinți

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat marți că gradul de violență în societatea românească a sporit continuu, acest lucru fiind relevat de creșterea în anul 2016 a infracțiunilor contra persoanei și a numărului inculpaților trimiși în judecată pentru violență în familie.

"Vizualizând datele privind inculpați persoane fizice trimiși în judecată, observăm că ponderea maximă o dețin infracțiunile contra siguranței publice, care este aproape suprapusă infracțiunilor contra siguranței circulației pe drumurile publice. Este îngrijorător că ponderea infracțiunilor contra persoanei este cu doar 5% mai mică decât cea a infracțiunilor contra patrimoniului. Aceste date indică o creștere a violenței împotriva persoanei, un marker criminologic, ce va necesita corecții în materia strategiei de represiune", a spus Augustin Lazăr la prezentarea bilanțului activității Ministerului Public pe anul trecut.

Procurorul general a arătat că ponderea infracțiunilor de evaziune fiscală (3% din totalul inculpaților) este foarte redusă, însă, în realitate, aceste infracțiuni au o pondere foarte mare, fapt ce indică unele carențe în detectarea și urmărirea penală.

"În perioada 2007 — 2016, creșterea totală a infracțiunilor contra persoanei a fost mare, de 27%. Aceste observații întăresc concluzia sporirii continue a gradului de violență în societatea românească. O altă îngrijorare legată de violența în societate o reprezintă creșterea ponderii inculpaților minori trimiși în judecată pentru astfel de infracțiuni, în pofida strădaniilor procurorilor de a aplica substitutive penale acestora", a adăugat Lazăr.

Augustin Lazăr a precizat că numărul inculpaților trimiși în judecată pentru violență în familie a crescut cu aproximativ 336% în perioada de referință.

"Datele criminologice și statistice ale Ministerului Public pentru anul 2016 ne înfățișează însă o realitate îngrijorătoare: 34 de copii au fost victime ale infracțiunii de omor săvârșite de părinții lor; 44 de minori au fost violați de unul dintre părinți; 32 de copii au fost victime ale infracțiunii de rele tratamente aplicate minorilor de către părinți; 30 de copii au fost victime ale omorului săvârșit de un frate sau o soră; 32 de soți sau soții au fost omorâți de soț/soție și 22 de părinți au fost omorâți de copii lor. Prin urmare, aceste date statistice ne obligă la reflecție", a afirmat Augustin Lazăr.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…