Lăzăroiu spune corect: Ciucă n-are experienţă politică. Cum va opri vulpile din PNL şi PSD să-şi bage botul în borcanul cu miere?

Lăzăroiu spune corect: Ciucă n-are experienţă politică. Cum va opri vulpile din PNL şi PSD să-şi bage botul în borcanul cu miere?

Un guvern minoritar, aşa cum arată acum, nu va putea să facă reformele prinse în PNRR, avertizează fostul consilier prezidenţial, sociologul Sebastian Lăzăroiu. Mai mult, potrivit acestuia, Nicolae Ciucă are puţine şanse, lipsit de experienţă politică cum este, să oprească "vulpile" din PNL şi PSD. să-şi bage botul în "borcanul cu mire" al banilor publici.

Pe de altă parte, acest guvern ar putea să ne treacă de iarnă şi pandemie, opinează sociologul. Între timp, USR şi AUR vor creşte în sondaje, ajutate de ceea ce va face (sau nu va face) PNL-ul lui Cîţu.

Redăm postarea lui Lăzăroiu:

"Pe scurt, lucrurile arată aşa:

- Ciucă are o reputaţie bună. Nu e dintre generalii făcuţi la apelul bocancilor, cum se zice în armată. Omul a condus în teatre de operaţiuni, are şcoala NATO. Din punctul ăsta de vedere, aduce un plus de autoritate, ceea ce lui Cîţu îi lipsea cu desăvârşire.

- N-are experienţă politică. Uneori e mai uşor să te lupţi cu talibanii în Afganistan decât cu vulpile tinere sau bătrâne din PNL şi PSD. Mă întreb, de pildă, cum îl va opri Ciucă pe Iulian Dumitrescu, la Transporturi, să-şi bage botul în borcanul cu miere. Mai uşor opreşti cu mâinile goale un urs când se repede la tufa de muri.

- Aşadar, relaţia cu PNL va fi dificil de gestionat. Probabil şi cu UDMR va avea frecuşuri. Să nu uităm şi că grupul Orban (cât de mare o fi nu ştim) va fi nemulţumit de înţelegerile pe sub masă cu PSD. Nici Cîţu nu va fi prea încântat de noua poziţie de mire care nu e lăsat să participe la propria nuntă, cum am arătat într-o postare anterioară.

- Un guvern minoritar, aşa cum se anunţă acum, nu va putea să facă reformele prinse în PNRR. Ar putea să ne treacă de iarnă şi de pandemie. Improbabil că va rezolva problema presantă a vaccinării, din păcate. Pe termen lung, deci, acest guvern nu rezolvă nici problema deficitului bugetar, nici celelalte probleme structurale. Dimpotrivă, le poate amplifica.

- Susţinerea punctuală a PSD este, evident, un handicap. Corect ar fi fost să intre la guvernare şi, cum am mai zis, să cureţe, pentru prima oară în 30 de ani, gunoiul pe care guvernările lor l-au lăsat în urmă. Dar, nu, PSD vrea numai mierea din borcan. Castanele să le ia ceilalţi. De data asta, însă, nici PSD nu va sta pe roze, fiindcă are două ameninţări electorale serioase: AUR şi partidul lui Dragnea, aşa cum, pe partea cealaltă, PNL a lăsat un spaţiu cât o autostradă pentru USR.", scrie, pe Facebook, Lăzăroiu.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro